Nefer izborni sistem

11:52 18. 12. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je stvorio nefer izborni sistem koji njemu pogoduje, ocenio je danas za Radio Slobodna Evropa profesor na američkom Johns Hopkins Univerzitetu Danijel Server.

Prema preliminarnim rezultatima, Srpska napredna stranka koju je do skoro predvodio Vučić proglasila je pobedu na izborima i u parlamentu imaće natpolovičnu većinu.

Opoziciona lista "Srbija protiv nasilja" je u izbornoj noći zatražila poništavanje izbora u Beogradu, uz tvrdnje o "prekrajanju izborne volje".

Komentarišući Vučićevu ubedljivu pobedu, Server ističe da se kampanja odvijala u uslovima "jake medijske kontrole od vlasti i eksploatacije državnih resursa".

"Vučić je uspeo da zauzme i proruski i proevropski prostor, iako je mnogo bliži proruskom pravcu, nego proevropskom", ocenio je Server za RSE.

Server je ocenio da Vučić ne bi raspisivao vanredne izbore da nije očekivao pobedu.

"I sebe i stranku je pomerio udesno. Progutao je brojne desničarske snage. Iskoristio je vladu kao pokriće da osnaži svoj glas. Stvorio je slobodan, ali ne i fer izborni sistem, koji njemu pogoduje, konstatoveo je Server. (kraj) mjj/ivt/dj

Share: