Kurti je nervozan

16:35 27. 12. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je kosovski premijer Aljbin Kurti nervozan, jer su Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka ubedljivo pobedili na izborima i time su nastavili da budu najveća brana "njegovoj antisrpskoj politici i projektu nezavisnog Kosova".

"Zato Kurti iz Prištine šalje podršku đilasovskoj rušilačkoj opoziciji u Beogradu", tvrdi Petković u pisanoj izjavi.

Prema oceni Petkovića, Kurti je jedini koji krši dogovore i sporazume postignute u Briselu i ruši svaki pokušaj normalizacije odnosa sa Beogradom, što je poznato i međunarodnoj zajednici, jer posle 11 godina ne želi da formira Zajednicu srpskih opština.

U postignutim sporazumima jasno stoji ko piše Statut ZSO i kako on treba da izgleda, a Kurti svoje
novogodišnje liste želja može da piše nekom drugom, pošto očigledno još veruje u bajke, navodi se u pisanoj izjavi Petkovića.

Kada se vrati u realnost, naglasio je Petković, tamo će videti da ZSO treba da ima jasno definisane nadležnosti propisane u Sporazumu o opštim principima iz 2015. godine, kao i nedvosmislenu poruku predsednika Aleksandra Vučića koji je jasno rekao i predstavnicima međunarodne zajednice i kompletne javnosti gde su naše crvene linije i da nema ni priznanja takozvanog Kosova, niti članstva u Ujedinjenim nacijama ni agencijama i organizacijama UN.

"Jedno je sigurno, kao što Kurti želi da njegovi gaulajteri budu na čelu srpskih opština na severu Kosova sa 3,5 odsto podrške i nasilno i protivpravno se drže fotelja, tako i Đilasovci koji su izgubili izbore žele da se dokopaju vlasti i fotelja, iako ih narod neće", smatra Petković.

Share: