Neophodna reforma zakona o oružju

17:57 30. 12. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Nemačka u predstojećoj godini treba da dobije novi, oštriji zakon o oružju, insistirala je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer (Nancy Faeser).

Bilo bi neodgovorno da se diskusija na tu temu ponovo vodi tek ako se dogodi "još jedan užasan čin nasilja", rekla je za medijsku grupu Funke.

Fezerova je nacrt za pooštravanje zakona o oružju predstavila još u januaru, posle novogodišnjih nereda i razotkrivenih planova za državni udar ekstremističke grupe "građani rajha".

Međutim, vladajuća koalicija o tome nije postigla dogovor.

Ministarka se zalaže i za strože odredbe o alarmnom oružju, takođe zbog nasilja tokom prošle novogodišnje noći.

"Već smo videli kako se policajcima i spasiocima preti alarmnim oružjem," naglasila je Fezerova. "Dužni smo da zaštitimo naše hitne službe, koje za sve nas rizikuju na ulici i spasavaju živote."

"Iz istog razloga sam prošlog januara predložila da se prekršioci kažnjavaju kaznom zatvora od najmanje godinu dana ako policajce i spasioce namame u opasne zasede," rekla je ministarka.

Fezerova je podestila i na ubistvo osam osoba u martu, na skupu Jehovinih svedoka u Hamburgu.

"Moramo da obezbedimo da dozvole za oružje ne budu izdate ili da budu povučene na vreme, ako postoje znaci da je neka osoba opasna", istakla je ministarka. (kraj) dep/mk

Share: