Godina izazova za demokratiju

18:29 11. 01. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Ovu godinu posebno će obeležiti izazovi demokratskim sistemima u svetu, ocenio je nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer (Walter Steinmeier).

"2024. je mnogim demokratijama, velikim i malim, važna izborna godina," rekao je Štajnamjer stranim diplomatima u Berlinu. "Čak bih rekao da će 2024. biti godina očuvanja demokratije."

Oko polovine svetskog stanovništva ove godine može da izađe na izbore. U Evropi, 27 država Evropske unije bira novi evropski parlament.

"Uveren sam da upravo evropske demokratije treba da pokažu koliko su snažne i svesne," rekao je Štajnamjer, "da su snažnije od protivnika jedinstvene Evrope, i od onih koji povratak u nacionalno i ograđivanje vide kao rešenje globalnih izazova."

On je Ukrajini obećao dalju nemačku podršku u odbrani od Rusije, uključujući i zalaganjem za podršku u Evropi. "Napadnuta zemlja mora biti u stanju da odbrani svoju slobodu i nezavisnost," rekao je.

Nemački predsednik je Izraelu obećao da Nemačka ostaje na uz njega, ali je naglasio kako Nemačka podržava "međunarodno humanitarno pravo, zaštitu života civila i napore za smanjivanje velike ljudske patnje u pojasu Gaze." (kraj) dep/mk

Share: