Raste podrška desnici

18:43 11. 01. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) nastavlja da grabi u anketama popularnosti, i u svežem istraživanju instituta YouGov je su pokazali da je AfD prvi put stigla do 24 odsto podrške.

To je, međutim, potvrda trenda iz prethodnih meseci, jer AfD u anketama raznih istraživača već dugo kotira na 20 odsto ili više.

U izveštaju od četvrtka, na pitanje "za koga biste glasali da se izbori za Bundestag održavaju u nedelju," najveći broj glasova, 29 odsto, dobio je demohrišćanski blok CDU/CSU. To je za procventni poen slabije nego u decembru.

Socijaldemokratska partija (SPD) kancelara Olafa Šolca (Scholz) se popravila za jedan poen, na 15 odsto. Ekološka partija Zelenih, deo vladine koalicije, pala je za dva, na 12 odsto, a najmanji partner u vladi, liberalna FDP, ostala je na šest odsto.

Najmanja stranka u parlamentu, Levica, sada je ponovo na pragu za osvajanje mesta u Bundestagu od pet odsto, nakon što je u decembru pala ispod, na četiri procenta.

YouGov je za reprezentativno istraživanje 3-8. januara anketirao 2.007 birača, od kojih je 1.614 reklo da namerava da glasa. Institut redovno prati političke trendove od maja 2017.

Redovan termin izbora za Bundestag pada u jesen iduće godine. (kraj) dep/mk

Share: