Čestitke predsedniku Srbije

12:07 14. 02. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas, povodom Dana državnosti, čestitke mnogobrojnih svetskih zvaničnika, u kojima preovlađuju želje za nastavak evropskog puta Srbije.

Vučiću su čestitke uputili i predsednik SAD Džozef Bajden, koji je poručio da je izgradnja uspešnijeg i stabilnijeg Zapadnog Balkana u interesu obe zemlje, te predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je izrazio uverenje da će se odnosi dve zemlje i dalje svestrano razvijati i jačati.

Francuski predsednik Emanuel Makron izrazio je želju da Francuska i Srbija nastave da jačaju bilateralne odnose, posebno "kroz ekonomske projekte, uključujući i u perspektivi specijalizovanu izložbu EXPO, čiji će Beograd biti domaćin 2027. godine", saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Makron je naglasio da podrška evropskim integracijama ostaje prioritet partnerstva sa Srbijom.

"Moći ćete da računate na podršku Francuske, kako bi napori koje će Srbija preduzeti bili adekvatno uzeti u obzir tokom njenog procesa pridruživanja Evropskoj uniji. Francuska će, takođe, nastaviti da podržava dijalog koji pomaže EU da bi se normalizovali odnosi Beograda i Prištine", poručio je Makron.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, koji u Vučiću poželeo sreću i dobro zdravlje, a prijateljskom narodu Srbije prosperitet i blagostanje, naglasio je da su odnosi dve države "dostigli istorijski vrhunac i kako kažete, svoje zlatno doba".

"Verujem da će prijateljski odnosi koji su zasnovani na obostranom poverenju i poštovanju doprineti i našoj bilateralnoj saradnji i stabilnosti Balkana. Verujući da posete na visokom nivou omogućavaju da razmotrimo sve aspekte naših odnosa, istakao bih da će mi biti drago da u narednom periodu odgovorim na Vaš poziv i posetim Beograd, a jednako ću se obradovati ako Vaša ekselencija bude
prisustvovala Diplomatskom forumu u Antaliji", naveo je Erdogan.

Čestitku povodom Dana državnosti uputio je Vučiću i predsednik Italije Serđo Matarela.

"Nadajući se ubrzanju pregovora da Srbija postane član evropske porodice, uveren sam da će Vaša zemlja nastaviti da se, uz posvećenost i osećaj odgovornosti, kreće putem reformi, kao i u okviru
procesa koji ima za cilj normalizaciju odnosa sa Kosovom, što je centralni faktor stabilnosti regiona", naveo je, između ostalog, predsednik Italije.

Predsednik Austrije Aleksandar Van der Belen čestitao je Dan državnosti Srbije, uz uveravanje da će njegova zemlja nastaviti da podržava Srbiju na putu ka evropskim integracijama.

"U tom smislu, nadamo se održivom i izvodivom rešenju normalizacije odnosa sa vašim susedom. Koristim ovu priliku da uputim svoje najlepše želje za Vaše lično blagostanje, kao i za prosperitetnu budućnost naroda", poručio je Van der Belen.

Vučiću je praznik čestitao i predsednik Kipra Nikos Hristodulides, koji je istakao snažnu posvećenost te zemlje nastavku podrške evropskom putu i pristupnim pregovorima Srbije, koji vode ka punopravnom članstvu u EU.

"Koristim ovu priliku da vam još jednom zahvalim na veoma toplom gostoprimstvu kojim ste
dočekali mene i moju delegaciju tokom nedavne posete Beogradu, tokom koje smo ponovno potvrdili naše duboko ukorenjene i prijateljske odnose, kao i uzajamno poštovanje teritorijalnog integriteta i
suvereniteta naših zemalja", navedeno je u čestitki.

Čestitku je uputio i predsednik Poljske Andžej Duda, koji je Vučiću i svim građanima Srbije poželeo sve najbolje.

"Uveren sam da su evropska integracija i proširenje EU u interesu cele Evrope", poručio je Duda.

Čestitke su stigle i od predsedniika Hrvatske Zorana Milanovića, predsednice Slovenije Nataše Pirc Musar, predsednice Indije Drupadi Murmu, belgijskog kralja Filipa, holandskog kralja Vilem-Aleksandera, japanskog cara Naruhita, kralja Saudijske Arabije Selman bin Abdulaziza Al Sauda, prestolonaskednika Saudijske Arabije Muhameda bin Selmana bin Abdulaziza Al Sauda, kao i
od kralja Kraljevine Bahrein Hamada bin Isa Al Kalife i kralja Maroka Mohameda VI.

Vučić je dobio čestitke i predsednika Egipta Abdela Fataha Al Sisija, predsednika Irana Ebrahima Raisija,
generalnog guvernera Australije Dejvida Harlija, predsednika Koreje Jun Suk Jola, Šri Lanke Ranila
Vikremesingea, predsednika Mongolije Ukne Kurelsuka, predsednika Singapura Tarmana Šanmagaratnama, predsednika Gabona u prelaznom periodu Brisa Klotara Oligva Nguema, predsednika Južnoafričke Republike Matamela Sirila Ramapoze, predsednika Jermenije Armena Sarkisjana, predsednika Kirgijske Republike Sadira Žaparova i predsednika Turkmenistana Serdara Berdimuhamedova. (kraj) vem/ivt/dj

Share: