Posledice balansiranja

11:54 25. 08. 2022. FoNet | Davor Pašalić

BEOGRAD - Spoljnopolitička pozicija Beograda je da nastavi da balansira u odnosu na rat u Ukrajini, izjavio je FoNetu novinar agencije Rojters i višegodišnji izveštač iz Kijeva Aleksandar Vasović, ali je upozorio da to balansiranje ima posledice, jer se na Zapadu doživljava kao da se Srbija više opredeljuje za rusku stranu.

On je u serijalu razgovora Agreman o spoljnoj politici podsetio na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je strateški cilj Beograda članstvo u Evropskoj uniji (EU), ali i da neće zaboraviti prijatelje kakvi su Moskva i Peking.

Vasović je, međutim, ocenio da vlast u Srbiji upotrebljava Rusiju radi dnevne politike i onoga što je preovlađujućem delu biračkog tela drago čuti, a oportuno je i za vladajuću koaliciju.

Srbija potencira prijateljstvo i bratstvo sa Rusijom, ali ima veću trgovinsku saradnju sa EU, dok su evropske zemlje ovde glavni investitori, naglasio je on, ističući da u domenu bezbednosti Beograd više sarađuje sa NATO i Kinom nego sa Rusijom.

Prema Vasovićevom uverenju, nedavna poseta Moskvi ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina neće imati značajne posledice po odnose Beograda sa Zapadom.

Kako je objasnio, radi se o nekakvom slanju poruka, Vulin je odlazeći ministar unutrašnjih poslova, a to i nije bila poseta na nivou šefa diplomatije ili predsednika vlade.

To je poslalo poruku onima u Srbiji koji preferiraju partnerstvo sa Rusijom, ali i omogućilo Moskvi da kaže kako „ima prijatelja u Evropi“, rekao je Vasović, uz konstataciju da to odgovara Rusiji.

Kako je precizirao, Moskva je poslala poruku da Rusiju, kada je niko ne voli, voli samo Srbija, "u sred Evrope, kao jedino ne-NATO ostrvo u celom regionu“.

Upitan o utisku da veći deo srpskog javnog mnjenja zbog rata u Ukrajini podržava Moskvu, iako je ona izvršila agresiju, Vasović je odgovorio da "u Srbiji postoji duboko nepoznavanje svega što leži iza severnih granica Mađarske, Rumunije i Bugarske“.

Srbija ne zna ništa o tom delu Evrope, jer je to crna rupa između Mađarske i Rusije. Sve što Ukrajina jeste ovde se zaboravlja zbog klime koju su prećutno napravili mediji i establišment, rekao je Vasović, navodeći da nije video da je državni vrh u Beogradu gradio takvu klimu.

Kroz medije i deo društva koji je desno, ultradesno ili klerikalno nastrojen pravi se takva pozicija oko Ukrajine i Ukrajinaca, uprkos tome što je Vučič nekoliko puta izjavio da smo osudili agresiju Rusije na Ukrajinu, zaključio je Vasović. (Kraj) zvs/drp

 

Share: