Sto nijansi sive

12:45 15. 09. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Energetski sektor je temelj bezbednosti svake zemlje i to Moskva dobro zna, zato i "diže litije" po Srbiji, rekao je FoNetu poliitčki analitičar Dušan Janjić, koji smatra da bi Evropska unija (EU), ukoliko zaista želi da predsednik Aleksandar Vučić uvede sankcije Rusiji, trebalo da otvori poglavlje 31 - Zajednička spoljna i bezbednosna politika.

Onaj ko uđe u energetski sektor, taj će vladati, rekao je Janjić u serijalu razgovora Agreman o spoljnoj politici Srbije i ponovio da bi EU, ako joj je stvarno stalo da Srbija uvede sankcije Rusiji, trebalo da otvori pregovaračko poglavlje 31.

U suprotnom, od Vučića se traži da "Srbija igra na Svetskom prvenstvu za koje se nije kvalifikovala", objasnio je on i konstatovao da cela ta priča tipa "sankcije moraju, uvedi ih danas, sutra" i razne slične poruke stvaraju iluziju da se može izbeći ključni problem.

To je energetski sektor, naglasio je Janjić i predvideo da će on ovde, posle povlačanje Rusa, izgledati kao Hirošima posle atomske bombe.

On ukazuje da Srbija nema nema energetsku bezbednost i tvrdi da je NIS ponovo kupljen od Rusa preko Azerbejhdžana, uz saradnju nekog britanskog fonda.

Srbija toliko duguje, gasifikacija je urađena na kreditima, tu su pare za Južni tok, to su sve komadi korupcije lokalnih vlasti, a svi krediti su kod Rusa. Taj koji drži finansijsku sudbinu energetskog sektora je Gasprom, a oni su sila i rade u koordinaciji sa Putinom, predočio je Janjić.

Govoreći o novom okviru za pregovore o Kosovu, on je ocenio da je to ubrzavanje "nepostojećeg dijaloga" i traženje načina da se dijalog u doglednom vremenu završi.

U dijalog treba uneti zajednički glas Kvinte, ali pre svega Vašingtona, Londona i Brisela, mada je ideja da se u tome ne promeni sam međunarodni okvir pregovora utvrđen 2010. godine, u kojem je EU glavni pregovarač, objasnio je Janjić.

Kako je predočio, to stvara paniku kod glavnih pregovarača, pre svega Vučića, jer kada se zajednički proceni, trebalo bi da se održi i međunarodna konferencija, ali bez Rusije.

Taj kraj je važan, jer će EU i Beograd morati da se pojave na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija sa izveštajem o rezultatima dijaloga, predvideo je Janjić.

On je protumačio da priznanje, kako ga upotrebljavaju ili zloupotrebljavaju političari na Balkanu, ima 100 boja sive i ono što neobavešteni nazivaju "modelom dve Nemačke", jeste ono što su Vučić i kosovski premijer potpisali u Vašingtonu pred Donaldom Trampom - priznanje postojanja Kosova kao političkog i međunarodnog igrača.

Janjić smatra i da veliki broj specijalnih izaslanika za region Zapadnog Balkana govori o devalvaciji te funkcije i slabosti onih koji ih šalju.

Prema njegovom zapažanju, izaslanici uglavnom dolaze iz EU, sada vidimo možda će biti i Grk, tu je Slovenac, Mađar... Kada ozbiljnije razmotrite vlade njihovih zemalja i njihove veze sa Rusijom, energetske veze, onda vidite da dupliranje možda nije slučajno.

To je nesporno slabost EU i pitanje je koliko će oni biti prepoznati od vlasti Srbije i Kosova, procenio je Janjić.

Upitan o spoljnopolitičkoj poziciji Srbije, on je uporedio sa pričom o tome kako se, u nedostatku fudbalske lopte, kao dete igrao krpenom loptom - "krpenjačom".

Da li je Srbija jedna od krpenjača kojom se igraju? Jeste moneta sa potkusurivanje velikih, ali nevoljno. Na jednom tegu su Srbija i Kosovo, a na drugom Bosna za igre Evrope, Amerike i Rusije o budućnosti i bezbednosti na Balkanu, rekao je Janjić.

On je zaključio da se Srbija upetljala sa pogrešnom politikom prema Miloradu Dodiku, Republici Srpskoj i tu gubi novac i ugled. (kraj) zvs/ivt

Share: