Brojni izazovi

03:22 17. 09. 2022. FoNet

BEOGRAD - Postoje brojni izazovi u pregovorima Beograda i Prištine o kosovskom pitanju, ali dijalog je mehanizam da se dođe do prihvatljivog rešenja i sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa dve strane, navode izaslanici Evropske unije i SAD Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar.

Budućnost i Srbije i Kosova je u Evropskoj uniji, navode u zajedničkom razgovoru za Kurir Lajčak i Eskobar.

Lajčak ističe da "put ka Evropskoj uniji za obe strane ide preko dijaloga pod okriljem EU", te da je "sveobuhvatan sporazum o normalizaciji urgentan, jer status kvo nije održiv".

Eskobar ukazuje da se "mora udaljiti od narativa da je Kosovo Srbija i da idemo ka narativu da su Kosovo i Srbija Evropa".

Veoma je važno da prevaziđemo našu trenutnu fazu, u kojoj razgovaramo skoro svakodnevno sa dvojicom lidera samo da bismo izbegli veće tenzije i počeli više da razgovaramo o široj slici, rekao je Lajčak.

Ne zaboravimo da je proces normalizacije povezan sa evropskim putem Kosova i Srbije - neće biti pristupanja EU ni za jednu stranu bez sveobuhvatne normalizacije odnosa, i strane to znaju, naglasio je Lajčak.

Eskobar navodi za Kurir da veruje da je dijalog kanal i mehanizam kroz koji Srbija i Kosovo dolaze do sveobuhvatnog dogovora, koji će se završiti na, kako kaže, normalizaciji odnosa dve zemlje i koji će obema zemljama otključati evropsku budućnost. (kraj) dar/ivt

Share: