Bitne su samo sankcije

18:14 06. 10. 2022. FoNet | Bojan Bednar

PRAG - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je incijativu da se Srbiji zabrani uvoz ruske nafte podenla Hrvatska, uz podršku "jedne baltičke i jedne zemlje nedaleko od nje", uz argumentaciju da "nije fer da Srbija ima nižu cenu nafte".

On je u Pragu nakon nove runde razgovora na Samitu o inicijativi za uspostavljanje Evropske političke zajednice rekao da je sve što je urađeno sa Rusima po pitanju gasa bilo urađeno dobro, ali da Srbija nije mogla da obezbedi tog energenta koliko je želela.

On je upitao da li se zabranom kažnjava Rusija ili Srbija i dodao da očekuje predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva uskoro u Beogradu, kako bi se osigurali novi izvori gasa.

Vučić je zahvalio bugarskom predsedniku Rumenu Radevu na fantastičnom izlaganju, jer je rekao da to nije fer odnos prema Srbiji, dodajući da je isto ocenio i grčki premijer Kirijakos Micitakis.

Dodao je da je Srbija manji potrošač nafte od Mađarske, Češke i nekih drugih zemalja, a ispostavilo se da predstavlja pretnju, dok mnogo veće zemlje ne smetaju.

On je ukazao da "Srbija može da uvozi bilo koju naftu, pod uslovom da nije ruska", da svako osim njega može da ode u Jasenovac i da svaki Srbin u Hrvatskoj može da koristi ćirilicu, "ali samo u svoja četiri zida".

Istakao je da se više niko ne interesuje za klastere u pristupnim pregovorima, već samo za sankcije, dodajući da je Evropska unija u velikom sukobu sa Rusijom i da se traži ujedinjeni blok.

Vučić je rekao i da se više niko ne seća problema Srbije i njenog teritorijalnog integriteta, dodavši da su neki neodgovorni političari želeli da nam omču oko vrata stegnu mnogo ranije.

Istakao je da slede najvažniji sastanci sa nemački kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, kao i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, a dobio je informacije da će ključna tema tog razgovora biti Kosovo. (kraj) is/bdb/dpv

Share: