Žiofre predao Izveštaj Orliću

14:38 17. 10. 2022. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Strateško opredeljenje Srbije ostaje članstvo u Evropskoj uniji, a osim Narodne skupštine na tom pitanju radiće i Vlada Srbije nakon što bude izabrana, izujavio je danas predsednik Parlamentaa Vladimir Orlić na sastanku sa šefom Delegacije EU Emanuelom Žiofreom, koji mu je prilikom predao Izveštaj Evropske komisije o Srbiji za 2022. godinu.

Orlić je, kako se navodi u saopštenju Skupštine, naveo da "samo u jednoj oblasti ocena nije pozitivna, reč je o usklađivanju sa evropskom spoljnom i bezbednosnom politikom, dok je u svim ostalim oblastima generalno zabeležen napredak".

"Pozdravljamo i činjenicu da je Evropska komisija potvrdila spremnost za otvaranje Klastera 3 -
Konkurentnost i inkluzivni rast. Takođe, notiran je i napredak u oblastima iz Klastera 1, koji se odnosi na vladavinu prava - borba protiv korupcije, organizovanog kriminala i politički kriterijum“, naveo je Orlić.

On je, u pogledu dijaloga s Kosovom, rekao da je Beograd "uvek konstruktivan, pokazuje ozbiljnost i odgovornost, dok prištinska strana daje sve od sebe da dijaloga ne bude, čak otvoreno preti poništenjem preuzetih obaveza“. (kraj) vip/dj

Share: