Berbok pojačava tempo

11:31 21. 10. 2022. FoNet | Vera Barišić

BERLIN - Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok želi da preduzme konkretne korake ka boljoj regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu i to će biti danas glavna tema sastanka ministara spoljnih poslova regiona i EU u Berlinu, preneo je Dojče vele.

Sastanak ministara spoljnih poslova u formatu "Berlinskog procesa" fokusiraće se pre svega na napore za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta, najavilo je nemačko ministarstvo spoljnih poslova.

Pored toga, kako prenosi agencija DPA, tema bi trebalo da bude i energetska bezbednost u svetlu ruskog agresorskog rata u Ukrajini, kao i zajednička "zelena agenda".

Pored zemalja Zapadnog Balkana, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije, na sastanku u Berlinu učestvovaće i šefovi diplomatija Bugarske, Grčke, Austrije, Hrvatske, Slovenije i Češke.

Diskusija u tom formatu uvek ima za temu i izglede zemalja Zapadnog Balkana za pristupanje EU, što je obećano još 2003. godine. Od tada jeste postignut napredak, ali je, kako naglašava DPA, proces sada zaustavljen.

Nemačka agencija podseća da je "Berlinski proces" 2014. pokrenula tadašnja kancelarka Angela Merkel na prvoj konferenciji Zapadnog Balkana u Berlinu. Format ima za cilj da unapredi približavanje zemalja Zapadnog Balkana EU. Pored toga, cilj je i poboljšanje ekonomske situacije u regionu i unapređenje dobrosusedskih odnosa.

Aktuelna nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Zeleni) već neko vreme insistira na intenziviranju tempa debate o zbližavanju zemalja Zapadnog Balkana i EU.

Ona je tako, početkom jula, nakon razgovora sa slovenačkom koleginicom Tanjom Fajon, upozorila da na Balkanu ne bi trebalo omogućiti da se stvori prostor u koji bi stupili Rusija ili drugi akteri.

Osim Moskve, navodi DPA, Kina takođe pokušava da poveća svoj uticaj na zapadnom Balkanu, recimo u Srbiji i Republici Srpskoj u BiH. (kraj) vbr/dj

Share: