Pozitivno o Ustavu i pravosuđu

19:53 21. 10. 2022. FoNet | Ivica Strnčević

VENECIJA - Venecijanska komisija danas je na sednici kojoj je prisustvovala ministarka pravde Maja Popović usvojila pozitivno mišljenje o radnim tekstovima Zakona o uređenju sudova, Zakona o sudijama i Zakona o Visokom savetu sudstva.

U mišljenju se ukazuje da pravosudni zakoni, zajedno sa promenama Ustava koje su građani Srbije nedavno potvrdili na referendumu, imaju potencijal da dovedu do značajnih pozitivnih promena u srpskom pravosuđu i da su radni tekstovi zakona dobro strukturirani, jasno napisani i obuhvataju sve suštinske tačke koje treba da budu obuhvaćene, saopštila je Vlada Srbije.

Naglašeno je da dalje unapređenje pravosuđa najviše zavisi od čvrstog zakonodavnog okvira, koji će obezbediti da nezavisno sudstvo i samostalno javno tužilaštvo uživaju visok ugled u društvu i budu orijentisani ka budućnosti.

Venecijanska komisija je pohvalila Ministarstvo pravde za uložene značajne napore u pripremi pravosudnih zakona, kao i za inkluzivnost i transparentnost procesa pripreme zakona, i istakla da treba da nastavi proces donošenja zakona u istom duhu, uz obezbeđivanje javnih konsultacija u narednim mesecima koji će prethoditi glasanju o zakonima u Narodnoj skupštini.

U svom mišljenju Venecijanska komisija je dala preporuke koje će Ministarstvo pravde detaljno razmotriti i implementirati u tekstove zakona one koje su u najboljem interesu pravnog poretka Srbije. (kraj) is/dpv

Share: