Fronteks čuva granice Srbije

11:38 26. 10. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Evropska komisija usvojila je preporuku Saveta EU da odobri otvaranje pregovora o unapređenim sporazumima o statusu Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) sa četiri države Zapadnog Balkana, kao i novi paket pomoći od 39,2 miliona evra za jačanje upravljanja granicama u regionu, objavila je Evropska spoljnopolitička služba (EEAS).

Odobrenje se odnosi na granice između EU i Albanije, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine i u tom sklopu paket pomoći od 39,2 miliona evra u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć za jačanje upravljanja granicama na Zapadnom Balkanu.

Komisija će uz podršku Fronteksa ojačati kapacitete zemalja Zapadnog Balkana u njihovom upravljanju migracijama, borbi protiv krijumčarenja i obezbeđivanju bezbednosti.

Prema trenutno postojećim sporazumima o statusu između Fronteksa i Albanije, Srbije i Crne Gore raspoređivanje stalnog korpusa može se odvijati samo na granicama zemalja sa EU i bez izvršnih ovlašćenja.

Prema novom zakonskom okviru, sporazum o statusu će omogućiti da stalni korpus Fronteksa bude raspoređen u trećoj zemlji i na granici EU, kao i na granicama sa trećim zemljama i da ima izvršna ovlašćenja.

U saopštenju EEAS se objašnjava da je ova podrška usmerena na regionalne kapacitete upravljanja granicom uglavnom kroz obezbeđivanje specijalizovane opreme.

To uključuje mobilne sisteme za nadzor, bespilotne letelice, biometrijske uređaje, obuku i podršku za uspostavljanje i operacionalizaciju nacionalnih koordinacionih centara. Podrška takođe pokriva operacionalizaciju objekata za migraciju, uključujući prihvatne i pritvorske objekte.

Paket donosi ukupnu bilateralnu i regionalnu podršku usvojenu u ovoj oblasti u okviru pretpristupne pomoći na 171,7 miliona evra.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson je naglasila da je Evropska unija posvećena podršci regionu i jačanju saradnje u upravljanju migracijama na terenu.

Stoga predlažemo da pregovaramo o sporazumima o statusu u skladu sa novim pravnim okvirom koji bi omogućio raspoređivanje Fronteksa u sve četiri partnerske zemlje sa punom snagom svog mandata, kako bi se osiguralo da se njihove granice i dalje poštuju i štite u skladu sa najboljim evropskim standardima i praksama, navela je Johanson.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je ocenio da je taj paket blagovremen, jer migracije ostaju oblast u kojoj se mora tešnje sarađivati sa zapadnobalkanskim partnerima.

On je najavio nameru Evropske komisije da u periodu između 2021. i 2024. godine poveća finansiranje u region za ukupno 60 odsto, što bi dostiglo najmanje 350 miliona evra za zemlje regiona. (kraj) dar/ivt/dj

Share: