Pirot dobro ulaže sredstva EU

16:32 02. 11. 2022. FoNet | Anđelija Stojković

SRB-PIROT - Šef odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Nikola Bertolini posetio je Pirotski okrug i ocenio da je Pirot dinamična lokalna samouprava koja se bori za nove projekte i koristi sredstva poreskih obveznika Evropske unije na pravi način za dobrobit građana.

Bartolini je sa gradonačelnikom Pirota Vladanom Vasićem obišao projekte koje je EU podržala u gradu, a koji su doprineli unapređenju životne sredine, kao i turističkog potencijala grada i očuvanja kulturnog nasleđa, navodi se u saopštenju Delegacije.

Vasić i Bartolini prisustvovali su i početku radova na renoviranju i adaptaciji nekadašnje zatvorene pijace u sajamski prostor.

Bespovratna sredstva Evropske unije od oko 166.000 evra, obezbeđena preko EU PRO Plus programa, biće upotrebljena za zamenu stolarije, izradu spoljne fasade, mašinske instalacije i elektro radove.

Govoreći o projektu adaptacije objekta za sajamski prostor, Vasić je rekao da će Pirot dobiti lep multifunkcionalni prostor za sajamske ali i druge kulturne aktivnosti.

Nikola Bertolini je u Pirotu obišao regionalnu sanitarnu deponiju čiji rad od 2013. godine, kada je uspostavljena, podržava EU.

Tokom boravka u Pirotu predstavnik Delegacije EU obišao je i srednjovekovnu tvrđavu Momčilov grad, u čiju rekonstrukciju su grad Pirot i EU uložili oko pola miliona evra preko programa prekogranične saradnje Srbija - Bugarska, i tako doprineli očuvanju kulturnog nasleđa i podstakli razvoj turizma.

U Pirotu je Bertolini imao priliku da proba i tradicionalni proizvod ovoga kraja, peglanu kobasicu. (kraj) vbr/and/bdr

Share: