Srbija i Kosovo kao dve Nemačke

11:58 10. 11. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Odredbe francusko-nemačkog papira za rešavanje odnosa Srbije i Kosova, koje su se ovih dana pojavile na društvenim mrežama, u svih devet članova su skoro identični sa odredbama Osnovnog ugovora između istočne i zapadne Nemačke iz 1972. godine, koji je predočio profesor međunarodnog prava na Fakutetu političkih nauka Miloš Hrnjaz.

U prvom članu se navodi da "SR Nemačka i DDR će uspostaviti normlane, dobrosusedske odnose međusobne zasnovane na jednakim pravima", dok isto piše u francusko-nemačkom papiru - "Kosovo i Srbija će uspostaviti normalne, dobrosusedske odnose međusobno zasnovane na jednakim pravima".

"SR Nemačka i DDS će se rukovoditi ciljevima i načelima uspostavljenim u Povelji UN, posebno onima u suverenoj jednakosti svih država, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, prava na samoopredeljenje, zašrtiti ljudskh prava i odusustvu diskriminacije", navodi se u članu dva.

U papiru koji se tiče Srbije i Kosova, u članu dva je navedeno da će se "Kosovo i Srbija rukovoditi zajedničkim težnjama ka članstvu u EU".

"U skladu sa Poveljom UN, SR Nemačka i DDR će rešavati bilo kakve sporove između sebe isključivo mirnim sredstvima i uzdržavaće se od pretnje silom ili upotrebe sile. Obe strane potvrđuju, sada i ubuduće, nepovredivost granica koje između njih postoje i obavezuju se da će u potpunosti poštovati međusobni teritorijalni integritet", dok je jedina razlika u tekstu koji se tiče Beograda i Prištine pozvanje na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koje su potpisale obe strane.

Član četiri oba dokumenta, osim u nazivima strana ugovornica glasi: "polaze od pretpostavke da nijedna od dve strane ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi, niti delovati u njemo ime".

Naredna odredba sporazuma o dve Nemačke je obimnija od onoga što je ponuđeno kao 5. član o odnosima Srbije i Kosova, ali se navodi da će Istočna i Zapadna Nemačka promovisati mirne odnose među evropskim državama i doprineće bezbednosti i saradnji u Evropi.

Kosovo i Srbija će promovisati mirne odnose na Zapadnom Balkanu i doprineti regionanoj bezbednosti i saradnje u Evropi, ističe se u francusko-nemačkom dokumentu.

U dokumentu iz 1972. piše da SR Nemačka i Nemačka Demokratska Republika polaze od načela da je suverena jurisdikcija svake od država ograničena na sopstvenu teritoriju i obe strane će poštovati međusobnu nezavisnot i autonomiju njihovih unutrašnjih i spoljnih poslova.

U papiru iz 2022. godine se navodi da "Kosovo i Srbija postupaju uz uzajamno poštovanje nadležnosti svake strane".

U oba teksta sporazuma su potpuno identični, osim u imenu strana ugovornica i glasi: "strane potvrđuju spremnost da regulišu praktična i humanitarna pitanja u procesu normalizaciju svojih odnosa".

"Obe strane će zaključivati sporazume u cilju razvoja i unapređenju na osnovu ovog Ugovora i na obostranu korist saradnje u oblasti ekonomije, nauke i tehnologije, saobraćaja, pravosudnih odnosa, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, sporta, zaštite životne sredine i u drugim oblastima, detalji su dogovoreni u Dopunskom protoku".

Član osam predviđa da strane razmenuju stalne misije, a članom devet ugovorne strane su saglasne da ovaj Ugovor neće uticati na bilateralne i multilateralne međunarodne ugovore i sporazume koje su oni već zaključili ili se na njih odnose. (kraj) vip/ivt/dj

Share: