Počeo festival evropskog filma

19:41 14. 11. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre otvorio je večeras Festival evropskog filma i istakao da je kinematografija veoma uspešan segment saradnje sa Srbijom, kroz program Kreativna Evropa.

Žiofre je novinarima u EU Info centru rekao da je program Kreativna Evropa veoma uspešan model saradnje i da je Srbija veoma uspešna, a naveo je da je kroz zajedničku saradnju finansirana produkcija 12 filmova.

Radujemo se nastavku saradnje u narednih sedam godina, a dobra vest je da je bužet programa povećan za 50 odsto, kazao je Žiofre.

Ambasador Češke u Srbiji Tomaš Kuhta naveo je da je dobro što Delegacija EU organizuje Nedelju evropskog filma, jer kultura, film i muzika spajaju ljude.

Kuhta je naveo primer i češko-slovačke produkcije, koju će publika biti u prilici večeras da pogleda kao prvi film na festivalu.

Češka i Slovačka su nekada bile deo jedne države, podsetio je Kuhta i dodao da posle raspada Čehoslovačke dve zemlje sada veoma dobro sarađuju u različitim sektorima. (kraj) is/ivt/bdr

Share: