Srbija važan partner

14:25 15. 11. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Ambasade četiri nordijske zemlje vide Srbiju kao važnog partnera, evropsku državu sa kojom žele saradnju kako bi se ostvarili ciljevi zelene tranzicije, koja ne podrazumeva samo principe, standarde, zaštitu klime ili javnog zdravlja, već se tiče racionalnog, ekonomskog interesa zemlje, rečeno je danas na konferenciji "Obnovljivi izvori energije".

Konferencija, koju organizuju nordijske zemlje - Danska, Finska, Švedska i Norveška, u okviru projekta "Nordijski zeleni projekat - Obnovljiva rešenja za Srbiju", održava se u trenutku kada su sa samita COP27 u Egiptu poslate jasne poruke da se mere u borbi protiv klimatskih promena moraju preduzimati hitno ako se želi sprečiti nepovratna derogacija životne sredine, rekao je norveški ambasador Jorn Eugen Gelstad.

On je naglasio da je dodatan problem previranje na svetskom tržištu energenata, u kojima vlade povlače kratkoročne, krizne mere, a u isto vreme ne gube iz vida dugoročan cilj energetske tranzicije.

Gelstad je naglasio da se mora povesti debata kako efikasnije prozivoditi energiju, kako je koristiti da bi se stvorilo održivo okruženje.

Na konferenciji ćemo govoriti o efikasnijoj proizvodnji energije iz sunca, vetra, hidropotencijala, ali i načinima skladištenja energije koja nije stalnog karaktera, poput sunčeve ili energije vetra, naveo je Glestad.

Ambasador Finske Kimo Ladevirta istakao je da je važno govoriti o zelenoj tranziciji, zelenoj privredi u trenutku kada svet broji osam milijardi i procene su da će u narednih 40 godina biti potrebno da se proizvede hrane koliko je bilo potrebno u proteklih 8.000 godina.

Ladevirta je, na pitanje o eksploataciji litijuma u Srbiji, rekao da rudarstvo nije tema ove konferencije, ali je važna stvar jer se bez litijuma i drugih resursa privrede ne mogu odmaći od fosilnih goriva.

To je važna, ali ne laka tema i u Finskoj su u toku rasprave o rudarstvu kao kontroverznoj temi, pa se radi na izmeni zakona koja bi više uključila lokalnu zajednicu i njihove interese, rekao je Ladevirta. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: