Preispitati fondove za Srbiju

13:54 23. 11. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

STRAZBUR - Evropski parlament usvojio je danas, na plenarnoj sednici, Rezoluciju o novoj strategiji Evropske unije (EU) za proširenje, koju je podneo poslanik Tonino Picula iz Grupe socijalista i demokrata (S&D), sa 502 glasa "za" i 75 glasova "protiv", dok je 61 poslanik bio uzdržan.

Poslanici su usvojili i amandman na deo rezolucije koji se odnosi na Srbiju, u kome se predlaže "preispitivanje svih bilateralnih i EU fondova koji koriste srpskim vlastima", prenosi portal Juropijan vestern Balkans (EWB).

Posebno su istaknuti fondovi u okviru Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, "kako bi se osiguralo da svi rashodi u EU budu u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima Evropske unije", dodaje se u tekstu rezolucije.

Rezolucija poziva Komisiju i Savet EU da pitanje usklađivanja sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU posmatraju kao prioritet u procesu pristupanja, te se poručuje da bi pregovori sa Srbijom trebalo da napreduju "samo ukoliko se Srbija uskladi sa sankcijama EU prema Rusiji i učini značajan napredak u reformama vezanim za EU".

Poslanici su jasno poručili da spoljna politika nije jedini problem koji Srbija ima na putu ka EU, pozivajući Srbiju da pokaže napredak u demokratiji i vladavini prava, kao i da pokaže da deli vrednosti i prioritete EU, navodi EWB. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: