Integracije u hibernaciji

14:19 24. 11. 2022. FoNet | Davor Pašalić

BEOGRAD - Evropske integracije Srbije su u stanju hibernacije, čemu je doprinelo i višemesečno odlaganje formiranja vlade u Beogradu, rečeno je danas tokom predstavljanja izveštaja Koalicije prEUgovor o napretku Srbije u oblasti vladavine prva.

PrEUgovor je koalicija sedam organizacija civilnog društva, osnovana radi praćenja pregovora o pristupanju Srbije EU.

Posledice gubljenja vremena su sve teže, ocenila je jedna od autora izveštaja Jelena Pejić Nikić.

Prema njenim rečima, u vlasti u Srbiji postoji volja da se propisi ne poštuju, posebno u oblastima reforme javne uprave i nabavki.

U izveštaju se navodi da se prilikom formiranja vlade čekalo do krajnjeg roka, mada je parlamentarna većina bila jasna, a okolnosti u svetu i Srbiji zahtevale odlučno delovanje.

Većina reformskih aktivnosti je zbog toga stavljena na čekanje. Izostalo je i gomilanje aktivnosti radi fingiranja reformskih napora, tvrdi se u izveštaju.

Dodaje se da je od 2015. godine ukupan nivo spremnosti za članstvo Srbije u EU samo neznatno porstao, a od 2020. se ne pomera od sredine puta.

Što se tiče pravosuđa i osnovnih prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, Srbija je u Briselu dobila niže ocene od Severne Makedonije i Albanije.

Proces pristupanja EU ne sme bit cilj sam po sebi, već sredstvo za ostvarenje suštinskog napretka i dalju demokratizaciju zemlje, zasnovanu na vladavini prava, navodi se u izveštaju. (kraj) vbr/drp/dj

Share: