Ključna uloga mladih

14:04 01. 12. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Mladi imaju ključnu ulogu u borbi protiv govora mržnje i u promovisanju kohezije društva u kojem žive, pokazali su rezultati sedmomesečne kampanje "Blokiraj mržnju. Podeli ljubav!", konstatovano je na završnom sastanku Upravnog odbora zajedničkog projekta Evropske unije i Saveta Evrope "Promocija različitosti i ravnopravnosti u Srbiji".

Niko ne želi da vidi decu i mlade kako odrastaju u atmosferi predrasuda, ogorčenosti i mržnje. Naša kampanja im je pokazala da se mržnja može blokirati rekao je šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper.

On je naglasio da je jedna od lekcija iz kampanje da mladi žele više podrške i ulaganja u svoje obrazovanje o građanstvu i ljudskim pravima,, dodaje se u zajedničkom saopštenju SE i EU.

Cilj kampanje "Blokiraj mržnju. Podeli ljubav!" je suzbijanje različitih oblika govora mržnje usmerenih na određene zajednice i pojedince u Srbiji, posebno na one iz osetljivih i manjinskih grupa.

Šef delegacije EU Emanuele Žiofre istakao je da govor mržnje nije ništa manji napad i ne nosi manje posledice.

Rečima ili slikama, onlajn ili oflajn, to je i dalje oblik napada, agresije i neopravdanog čina protiv ljudskih prava i sloboda. Povređuje ljude, izaziva duboku ljudsku patnju i lako može dovesti do fatalnih ishoda, rekao je Žiofre.

U ove aktivnosti bile su uključene istaknute javne ličnosti, institucije i aktivisti i aktivistkinje koji su kroz lična iskustva i svedočenja promovisali različitost i ravnopravnost u Srbiji i regionu.

Ambasadori i ambasadorke kampanje protiv govora mržnje bili su Milena Radulović, Sandra Silađev, Miloš Timotijević i Slaven Došlo, dodaje se u saopštenju. (kraj) dar/ivt/dj

Share: