Bez susreta Osmani - Vučić

10:56 06. 12. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

TIRANA - Predsednica Kosova Vjosa Osmani najavila je danas da će Kosovo podneti kandidaturu za članstvo u EU do kraja godine, ukazujući da samit EU - Zapadni Balkan nije mesto za pregovore Kosova i Srbije, odbacujući mogućnost susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ovo je sastanak EU i zemalja Zapadnog Balkana, ovo nije mesto za dijalog i pregovore Kosova i Srbije. To je odvojen proces, uz posredovanje EU, rekla je ona novinarima u Tirani uoči početka samita.

To je proces koji treba da ima u centru međusobno priznanje i očuvanje kosovskog integriteta i suvereniteta, kao i ustavnog poretka, rekla je Osmani.

Ovaj samit je veoma važan, rekla je Vojsa Osamni i i izrazila nadu da će zaključci, kao i deklaracija pokazati jedinstvo unutar EU za ubrzanje procesa evropskih integracija Zapadnog Balkana.

Ovde sam lider "najproevropskije nacije" i pokazali smo tu predanost evropskim vrednostima u svim potezima, uključujući i 100 odsto usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, istakla je Osmani.

Prema njenim rečima, potrebno je i da EU krene sa reči na delo, posebno kada je reč o viznoj liberalizaciji za Kosovo.

Osmani smatra da bi EU trebalo da pravi razlika između država koje su u potpunosti usklađene sa njenom politikom i onih koji su na strani Rusije.

Treba da bude važno da li ste na strani Ukrajine ili Rusije. Biti na pravoj strani istoriji je najmanje što se od nas očekuje, rekla je Osmani.

Upitana o Vučićevim izjavama o premijeru Kiosova Aljbinzu Kurtiju, Osmani je naglasila da on predstavlja nastavak mentaliteta koji je postojao u Srbiji 1990-ih godina, a koji je doveo do rata i ubistva civila. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: