Otvoriti vrata EU za region

20:53 20. 12. 2022. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je danas za FoNet da je uvek za proširenje Evropske unije i želi da se vrata za Srbiju i Zapadni Balkan što pre otvore, a da je Slovenija veliki prijatelj Srbije.

Upitana da li je Srbija spremna za EU, Fajon je rekla da kada bi to bilo tako, verovatno se ne bi razgovaralo o reformama.

"Nadam se da će biti spremna što pre, ne samo Srbija, već ceo Zapadni Balkan, jer imamo velikih zajedničkih izazova i ako je Evropa zajedno - zajedno ćemo se boriti sa svim izazovima. Nadam se da ćemo što brže otvarati vrata Srbiji i drugim zemljama u regionu", poručila je Fajon.

Na pitanje da li podržava zahtev Kosova da postane kandidat za Evropsku uniju, Fajon je rekla da, kad god je u pitanju proširenje ili neka zemlja traži ulazak u EU, ona to podržava.

Za ocenu u autorskom tekstu kako je ključno da zemlje kandidati budu spremne na zahtevne reforme i ponekad teške kompromise, šta to znači kada je reč o Srbiji - Fajon je rekla da je proces približavanja zemlje kandidata EU komplikovan i naporan i da je reč o borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, slobodi medija, nezavisnosti pravosuđa i drugim reformama.

"Verovatno ste imali na umu celu spoljnu politiku Srbije i pitanje Kosova, to su sve bile teme o kojima smo razagovarali danas. Situaciju na Kosovu pratimo i na srpskoj strani sam svima rekla da Srbija ima veliki uticaj i da mi želimo da učinimo sve da se situacija smiri i normalizuje život za sve građane i da je za nas važan dijalog", naglasila je Fajon.

Ona je dodala da stav Slovenije ne menja i da kada je reč o spoljnoj politici Srbija jeste suverena zemlja i da sama treba da odlučuje o svojoj politici, ali da je želja da se Srbija uskladi sa EU, kada želi da uđe u EU.

Na pitanje postoje li kazne ako Srbija ne uvede sankcije Rusiji, Fajon je rekla da razume situaciju u Srbiji u odnosu prema Rusiji i da misli da "Srbija radi više nego što se misli", a da je svima u interesu da rat koji Rusija vodi u Ukrajini prstane.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće nastaviti dijalog Beograda i Prištine u sadašnjim okolnostima, Fajon je rekla ne samo da je moguće, već da očekuje da će se dijalog nastaviti.

Fajon je istakla da su joj sa srpske strane svi objašnjavali da Kosovo ne poštuje Briselski sporazum, a da je ona potvrdila da je sporazum bitan i obavezujuć za obe strane i izrazila očekivanje da on bude sproveden.

"Ja bih želela da obe zemlje naprave konstruktivan pristup i da se situacija normalizuje. Niko ne želi sukob, niti incident na granici. Mislim da su svi sagovornici u Srbiji bili svesni i razumnu i da svi želimo mir", rekla je Fajon.

Komentarišući zahtev Srbije da se na Kosovo vrate pripadnici vojske i policije Srbije, Fajon je istakla da o tome nije razgovarala sa domaćinima u Beogradu, ali da svi znaju da je misija Kfor važna i da će Slovenija opet poslati svoje predstavnike u tu misiju.

Govoreći o nemačko-francuskom predlogu, slovenačka šefica diplomatije istakla je da joj je poznat, da je to celovit ugovor koji bi rešavao otvorena pitanja i poručila: "Ako je taj predlog mala mogućnost da se rešavaju otvorena pitanja, ja ga podržavam".

Ona je ocenila da po pitanju vladavine prava još nije dovoljno urađeno, da uvek postoje kritike EU u vezi sa vladavinom prava, nezavisnosti pravosuđa i slobode medija.

"Ja verujem da je Srbija napravila pomak, ali problem je implementacija. Stvari koje su na papiru treba da se realizuju. Srpska strana priznaje da ima poteškoće. Danas sam ponudila podršku stručnjaka i mislim da ćemo naći mogućnost bolje saradnje da poboljšamo evropski put Srbije, da se sledeće godine otvore novi klasteri pregovora", rekla je Fajon.

Potpredsednica slovenačke vlade i ministarka spoljnih poslova izjavila je da je zadovoljna posetom Srbiji, a odnose dve zemlje ocenila kao dobre i istakla da postoje interesi za dalji razvoj saradnje. (kraj) vip/and/bdr

Share: