Prihvatamo plan u potpunosti

15:43 12. 01. 2023. FoNet | Bojan Bednar

BEČ - Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas da je predlog Evropske unije dobra osnova za pregovore Beograda i Prištine i istakao da Ustav Kosova ne dozvoljava formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đosep Borelj nastoji na tome da ga nazivamo evropskim predlogom, koji podržavaju Nemačka i Francuska, što prihvatam u potpunosti, rekao je Kurti na konferenciji za novinare posle sastanka sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom, prenosi Kossev.
 
On je istakao da su 19. septembra prošle godine dobili evropski predlog i dodao da veruje da na osnovu njega može da se razmatra zabrinutost za prava manjina u okviru dijaloga o sporazumu.
 
Smatram da je predlog dobra osnova za pregovore. Sada se nalazimo u trenutku kada razgovaramo i raspravljamo o dogovoru o potpunoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i u okviru toga se može tretirati i pitanje ZSO, rekao je Kurti.
 
Kurti je naglasio da Ustav Kosova pruža mnoge privilegije srpskoj manjini na osnovu plana nekadašnjeg premijera Finske Martija Ahtisarija.
 
Ustav, međutim, ne dozvoljava formiranje zajednica na etničkoj osnovi. U prvoj rečenici Ahtisarijevog plana se navodi da je Kosovo multietnička država, što znači da etnički osnovane zajednice nisu u duhu Ustava. Mi želimo da garantujemo najveće prava za sve manjine, a ne samo za srpsku, kazao je Kurti.
 
On je ponovio da dijalog Beograd i Prištine treba da vodi uzajamnom priznanju i da je cilj Kosova članstvo u EU.
 
Cenimo podršku Austrije našoj aplikaciji na osnovu nezavisnih procena. Kosovo je najedmokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu i naš cilj je da budemo potpuno integrisani deo EU, istakao je Kurti.
 
Nehamer je rekao da će Austrija i pomoći Kosovu na tom putu i poručio da će njegova vlada nastojati da ubedi pet članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova da podrže dodeljivanje statusa kandidata.
 
Važno je reći da postoje zemlje EU koje nisu priznale Kosovo. Za Austriju je važno da izgradi most, da pronađe način da ubedi zemlje članice da je ispravno i važno da Kosovu požele dobrodošlicu u evropsku porodicu, rekao je Nehamer. (kraj) is/bdb/dj
Share: