Opstaje vizija prijateljstva

19:52 26. 01. 2023. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Ambasadori Nemačke i Francuske u Beogradu održali su večeras zajednički prijem povodom 60 godina potpisivanja sporazuma o francusko-nemačkoj saradnji i poručili da ta vizija i dalje opstaje.

Ambasadorka Nemačke Anke Konrad rekla je da su, posle potpisivanja sporazuma pre 60 godina, stanovnici Nemačke i Francuske počeli normalan međusobni život, sa željom da se prošlost nikad ne vrati.

Danas smo ponosni zbog toga, istakla je ona, i ukazala da su tada predsednici dve zemlje, Konrad Adenauer i Šarl De Gol, imali viziju promena, da taj koncept saradnje i pomirenja traje i danas i da su konflikti ostali iza oba naroda.

Ambasador Francuske Pjer Košar rekao je da očekuje od mladih ljudi da shvate da je prošlo 60 godina od potpisivanja sporazuma o prijateljstvu, ali da je vrlo aktuelna promocija tog prijateljstva i razumevanja, kao i razmena mladih kadrova.

On je poručio da Nemačka želi Srbiju u porodici naroda EU i u zajedničkom evropskom projektu napretka i razumevanja za mlade. (kraj) is/dal/dpvv

Share: