Novi izbor za Srbiju

14:49 01. 02. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

SOFIJA - Tranzicije i modernizacija zahtevaju ulaganja, a izgradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske je još jedna investicija Evropske unije (EU) koja obezbeđuje Srbiji i jedno i drugo, izjavio je danas ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Kompanija Bulgartansgaz obeležila je pokretanje građevinskih radova na delu gasnog interkonektora Bugarska-Srbija, a ceremoniji su prisustvovali predsednici Bugarske i Srbije, Rumen Radev i Aleksandar Vučić, ministri energetike obe zemlje, Žiofre i predstavnici EU iz Brisela, saopštio je EU Info centar.

Danas pravimo još jedan veliki korak u obezbeđivanju diverzifikacije energije, energetske bezbednosti i čistije životne sredine, rekao je Žiofre i istakao da će Srbija imati veći izbor jer će imati dodatni izvor i manje zavisiti od svojih trenutnih dobavljača.

Novi gasni interkonektor povezaće postojeću srpsku mrežu u Nišu sa bugarskom mrežom u prestonici Sofiji, u dužini od 109 kilometara na srpskoj strani.

Sa prečnikom cevi od 700 milimetara i maksimalnim pritiskom od 55 bara, kapacitet će omogućiti prenos 1,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje, što je ekvivalentno 60 odsto ukupne godišnje potrošnje Srbije.

Deo projekta na teritoriji Srbije finansira se delom iz grantova EU, u iznosu od 49,6 miliona evra, kao i 25 miliona evra povoljnog kredita Evropske investicione banke.

Pored gasovodne mreže, gradiće se i drugi tehnološki objekti, kao što su inspekcijski objekti, ventilski sklopovi, dve automatizovane gasno-regulacione stanice (u Slivnici i Dragomanu), kao i merna stanica na Kalotini.

Cilj je da interkonektor bude završen i operativan do decembra 2023.

Pored Niša, gasovod će obuhvatiti i još tri merno-regulacione gasne stanice u Beloj Palanci, Pirotu i Dimitrovgradu, dodaje se u saopštenju. (kraj) vip/ivt/dj

Share: