Formirati ZSO

12:17 03. 02. 2023. FoNet | Darko Radović

BRISEL - Evropska unija (EU) ponovo je upozorila na neophodnost da se preduzmu konkretni koraci kako bi napredovao proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kako prenosi RSE, portparol EU Peter Stano nije želeo da komentariše uslove kosovskog premijera Aljbina Kurtija za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu (ZSO).

"Mogu samo da ponovim hitnost koju EU pridaje napredovanju dijaloga i primeni postignutih sporazuma, a formiranje ZSO je jedan od njih", naveo je Stano u pisanom odgovoru.

On je podvukao da stav EU o formiranu ZSO ostaje neizmenjem i podsetio da je Kosovo preuzelo međunarodnu obavezu da uspostavi Zajednicu opština sa srpskom većinom i da je na njemu da je sprovede.

Formiranje ZSO je postalo kamen spoticanja u procesu dijaloga koji se između Prištine i Beograda uz posredstvo EU vodi od 2011 godine.

Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom je najpre dogovoreno 2013. godine u okviru dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa. (kraj) dar/dj

Share: