Beograd okrenut dijalogu

16:00 17. 02. 2023. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Predsednik skupštinskog Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović izjavio je danas, na sastanku sa delegacijom Poslaničke grupe prijateljstva Nemačke i Jugoistočne Evrope Bundestaga, da je Beograd okrenut dijalogu i rešavanju otvorenih pitanja sa Prištinom, ali da je nezamislivo da prizna nezavisnost Kosova, kao i da podrži njegovo članstvo u UN.

Za nas je od najvećeg interesa da Srbi ostanu da žive na Kosovu, ali i da Srbija sačuva svoje nacionalno dostojanstvo i evropski put, uz što brže sticanje članstva u EU, naglasio je Stefanović i izrazio žaljenje što našoj javnosti nije omogućen uvid u nemačko-francuski predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

On je naveo da se naša zemlja nalazi u osetljivoj situaciji, imajući u vidu da, iako je podržala teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, nije uskladila svoju spoljnu politiku sa evropskom.

Stefanović je dodao da se za to čvrsto zalaže kako zbog evropskog puta Srbije, tako i zbog privrede i investicija, ali i zbog pozicije i mogućnosti zaštite nacionalnih interesa po pitanju Kosova i Metohije.

Prema njegovim rečima, Srbija ceni svaki oblik saradnje sa Nemačkom, a posebno intenzivnu komunikaciju parlamentaraca.

Predsednik PGP Nemačke i Jugoistočne Evrope Josip Juratović naveo je da se nemačka vlada zalaže da se Zapadnom Balkanu pruži ozbiljna evropska perspektiva.

Juratović je ukazao i da je bitno da se vodi dijalog između Beograda i Prištine, u cilju postizanja kompromisnog rešenja, kako bi se strane u konfliktu približile.

Na važnost da se ovom regionu pruži jasna evropska perspektiva i da se ubrza proces evropskih integracija Srbije, ukazala je tokom razgovora i poslanica poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve" Dubravka Filipovski.

Poslanik poslaničke grupe Moramo - Zajedno Đorđe Miketić istakao je da otvorena pitanja treba rešavati dijalogom i da je to put postizanja mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. (kraj) vbr/lč/dj

 
Share: