Plan EU je prioritet

09:21 20. 02. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Evropska unija trenutno radi na dva koloseka da bi proces pregovora Beograda i Prištine krenuo napred, a prioritet je da se obe strane saglase o predlogu EU za normalizaciju odnosa, izjavio je specijalni predstavnik EU za djalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak.

Paralellno nastavljamo da radimo na obezbeđivanju pune implementacije svih elemenata svega što je dogovoreno koji ostaju važeći, rekao je Lajčak za u intervjuu za današnju "Politiku".

On je, konstatujući da je veliki deo Briselskog sporazuma iz 2013. bio sproveden "sa značajnim izuzetkom" Zajednice spskih opština, naveo da "obe strane imaju spisak neizmirenih obaveza" iz paketa 2013. godine.

Lajčak je naveo da je Kosovo "odavno zakasnilo" sa uspostavljanjem ZSO i očekuje se da sa tim odmah krene, dok Srbija treba da omogući povratak kosovskihSrba u prištinske institucije.

Briselski sporazum je ratifikovao parlament Kosova i to je postalo međunarodna obaveza, naveo je Lajčak.

"Predlog sporazuma EU je razrađen sa jednostavnim ciljem - da se pozabavi osnovnim uzrocima kriza koje se ponavljaju, postavi proces normalizacije na održive temelje koji su okrenuti budućnosti, i da dovede do stvarnog i nepovratnog napretka i poštuje crvene linije obe strane", rekao je Lajčak. (kraj) vip/dj

Share: