Važan sastanak u Briselu

14:16 20. 02. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žiofre ocenio je danas da je važno i ohrabrujuće što će vrlo brzo biti održan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija na kojem će se razmatrati evropski predlog.

Svi čelnici Evropske unije (EU) poslali su proteklih dana veoma snažnu poruku da je to istorijska prilika i zato imamo velika očekivanja da možemo napredovati u procesu normalizacije i očekujemo rezultate tog susreta, rekao je Žiofre novinarima posle ceremonije dodele priznanja na konkursu "EU za zelenu agendu u Srbiji".

Kada je reč o tektu u francuskom Figarou da je "Srbija poslednji saveznik Rusije", Žiofre je rekao da je Srbija je donela strateški izbor da ide evropskim putem.

Videli smo da je Srbija bila uz EU i mnoge druge članice međunarodne zajednicu u Ujedinjenim nacijama u brojnim prilikama odbrane teritorijalnog integriteta Ukrajine i osude ruske agresije, što je važan korak, rekao je Žiofre novinarima.

Naravno da postoje očekivanja koja idu više od ovoga, čuli ste i više puta da je to deo obaveza Srbije da progresivno usklađuje svoju spoljnu politiku sa Unijom. Mi ovih dana obeležavamo godinu dana ruske agresije, patnje ukrajinskog naroda i to su trencui istorije koji ćemo svi pamtiti, rekao je.

Žiofre ponavlja da zbog toga ostaje snažno očekivanje da se Srbija svrstati uz Unije u odbrani međunarodne pravde.

Ambasadorka Švedske Anika Ben David istakla je da je Švedska, kao predsedavajuća EU, primila aplikaciju Kosova za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU i sada su u toku konsutacije unutar Unije kako nastaviti sa tim.

Upitana da li je moguće da Švedska tu aplikaciju prosledi narednom predsedavajućem EU, Ben David je rekla da ne želi ništa da prejudicira jer se sve radi u skladu sa procedurama. (kraj)vip/ivt/dj

Share: