Jedinstvena prilika za Srbiju

12:14 22. 02. 2023. FoNet | Bojan Bednar

BERLIN - Prihvatanje predloga zasnovanog na nemačko-fransuskoj inicijativi bi suštinski održivo unapredilo odnose Srbije i Kosova, izjavila je državna ministarka u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Ana Lirman i istakla da je taj predlog jedinstvena prilika i za Srbiju i za Kosovo.

Lirman je u intervjuu za Juropian Vestern Balkans istakla da bi prihvatanje predloga uklonilo prepreke na putu daljih integracija u Evropsku uniju (EU) i ekonomskog razvoja Srbije i Kosova.

"Sve članice EU se nadaju da će Srbija i Kosovo iskoristiti ovu istorijsku i jedinstvenu šansu. Evropa prihvata region kao nikada ranije, naše ruke su širom otvorene, ali nam je potrebno da obe strane deluju konstruktivno", rekla je Lirman.

Upitana da li je, iz nemačke perspektive, usklađivanje sa spoljnom politikom EU prema Rusiji neophodno za dalji napredak Srbije ka EU, ona je rekla da je ruski "nelegalni agresorski rat" protiv Ukrajine suštinski promenio geopolitičke uslove pod kojima Srbija teži članstvu u EU.

Naglasila je da je usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU važan deo procesa pridruživanja i ukazala da to svedoči o činjenici da zemlja deli vrednosti EU.

Lirman je istakla da Nemačka pozdravlja to što Albanija, Crna Gora, Severna Makedonija i Kosovo sprovode sankcije EU protiv Rusije.

"Kao zemlja kandidat, očekujemo da će se Srbija obavezati na sličan način. Usklađivanje sa evropskom spoljnom politikom, pre svega prema Rusiji, ključno je za dalji napredak Srbije na putu ka EU", istakla je Lirman.

Na pitanje kako vidi stanje demokratije u regionu i da li misli da će demokratija i vladavina prava ostati centralni stubovi procesa pridruživanja EU, ona je ocenila da u zemljama Zapadnog Balkana još ima posla, što se vidi i u godišnjim izveštajima Komisije EU. (kraj) dar/bdb/dj

Share: