Sagledati preporuke poverenice

15:48 23. 02. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković razgovarale su danas o stanju ljudskih prava u Srbiji, odnosno o aktivnostima iz nadležnosti institucije Poverenika u zaštiti od diskriminacije, kao i na unapređenju ravnopravnosti u društvu.

Posebno je bilo reči o potrebi da se pri izradi pravnih propisa pažljivo sagledavaju sve preporuke Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, kao i da se radi na dostizanju prelaznih merila iz te oblasti u poglavlju 23, koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava.

Kako su sagovornice istakle, ovo pitanje posebno je važno imajući u vidu da je ostvarivanje tih prelaznih merila prethodni uslov i za otvaranje svih drugih poglavlja, odnosno klastera u pregovaračkom procesu.

Miščević i Janković razgovarale su i o mogućnostima da se u planiranje i programiranje razvojne pomoći Evropske unije uzmu u obzir i potrebe Poverenika, kako bi se dalje jačali stručni i tehnički kapaciteti te institucije, navodi se u saopštenju. (kraj) dar/ivt/dj

Share: