Srbija sa BiH na putu ka EU

14:54 24. 02. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević razgovarala je danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem o dodatnoj saradnji dveju zemalja na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, kao i o unapređenju regionalne saradnje, koja je i važan element pristupnog procesa.

Miščević i Konaković ocenili su da reforme koje obe države sprovode u pristupanju EU mogu biti efikasnije ako se zajednički koriste mogućnosti koje pružaju pregovarački proces i pretpristupni fondovi EU, saopštilo je Minisatrstvo.

Srbija je spremna da pomogne institucijama Bosne i Hercegovini u skriningu, kao početnoj fazi pristupnih pregovora, kako bi što brže ispunili dalje uslove iz pristupnog procesa, istakla je Miščević.

Dogovoreno je i da uskoro bude usaglašen tekst Memoranduma o saradnji Srbije i BiH u oblasti evropskih integracija, kako bi i tim dokumentom dve države dodatno ojačale saradnju tokom samih pregovora o pristupanju EU, ali i u korišćenju razvojne pomoći Unije, imajući u vidu konkretne koristi koje građani dveju država mogu da imaju i pre stupanja u članstvo.

Zaključeno je da je zajednički cilj brži napredak Zapadnog Balkana na evropskom putu i da bi jedan od koraka trebalo da bude i veći pristup jedinstvenom evropskom tržištu, kako bi uslovi života i rada za sve u regionu bili bliži evropskom standardu, navodi se u saopštenju. (kraj) vip/and/j

Share: