Pruga vredna 2,77 milijardi

13:58 28. 02. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će projekat brze železnice od Beograda do Niša koštati 2,77 milijardi evra i da će Evropska unija dati bespovratna sredstva u vrednosti od 610 miliona evra.

Vučić je rekao da će Srbija uložiti 525 miliona evra iz budžeta, dok će se ostatak finansirati iz kredita Evropske investicione banke (1,5 milijardi) i Evropske banke za obnovu i razvoj (1,1 milijarda) pod najpovoljnijim uslovima.

"Mnogo moramo da ulažemo u jug Srbije i centralnu Srbiju Niš da spojimo sa Beogradom, ali i Istanbulom, Solunom i Atinom", rekao je Vučić.

On je predstavnicima EU poručio da se ubrzaju, da ga ne pitaju zašto radi sa Kinom.

"Sada vidite da to nije zbog korupcije, već zbog brzine. E sad, kad malo ubrzamo, još dobijemo 610 miliona, mi ćemo da radimo sa Evropljanima. Mi ne možemo da zamislimo bolji ugovor od ovoga", rekao je Vučić.

On je rekao da će se od Niša do Beograda stizati vozom sa sat i 40 minuta, a da se danas vozom putuje šest sati, dok je kada je ta pruga napravljena pre 128 godina putovalo sedam sati i 58 minuta, te da je vreme da se posle toliko godina stvari u Srbiji menjaju.

"Ovo će za nas južno od Beograda da bude najgolemo čudo tehnike", rekao je Vučić i rekao da Srbija postaje bolja i uređenija zemlja.

On je istakao da će kada se završe brze pruge Beograd - Budimpešta i Niš - Beograd, od Niša do Budimpešte putovati četiri sata i 30 minuta.

Na pitanje kada će biti gotova pruga Beograd - Niš, Vučić je rekao da će biti završeno do 2027. godine, a na pitanje kada će biti završena stanica "Prokop", Vučić je rekao da će stanična zgrada biti završena do 20. oktobra - Dana oslobođenja Beograda.

Vučić je na konferenciji sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem rekao da je Varhelji prijatelj Srbije.

"Baš me briga šta mu drugi zameraju, mi u Srbiji mu ne zameramo ništa", poručio je Vučić. (kraj) dar/and/dj

Share: