Vučić i Kurti u Ohridu

12:29 02. 03. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak potvrdio je danas da će se naredni sastanak kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uz posredovanje visokog predstavnika EU za spoljnu politiku Đosepa Borelja, održati u Ohridu.

Lajčak je, posle sastanka sa potpredsednikom Vlade Severne Makedonije za evropske poslove Bojanom Maričikom, zahvalio Severnoj Makedoniji na podršci koju daje procesu dijaloga Kosova i Srbije.

Zahvalan sam Severnoj Makedoniji na snažnoj podršci dijalogu i radujem se sledećem sastanku dijaloga u Ohridu krajem ovog meseca. Razgovarali smo i o suštinskim pitanjima za evropsku budućnost Severne Makedonije, napisao je Lajčak.

Najavljeno je da će ovaj sastanak biti održan 18. marta, kada se očekuje poseta Borelja Severnoj Makedoniji.

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi je u sredu uveče, gostujući na RTK, najavio posetu Miroslava Lajčaka za sledeću nedelju i objavio da mu je izaslanik EU prosledio 15 modela za zaštitu prava manjina.

Moramo da vidimo koji model nam odgovara, nećemo da kopiramo, postoje modeli koji se, logično, ne mogu primeniti na Kosovu, rekao je on.

Sledeći sastanak premijer Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića biće 18. marta, gde će se razgovarati o zajedničkom dokumentu aneksa, ovo je plan, potvrdio je i Bisljimi.

Bisljimi dodaje da treba sačekati 18. mart da se završi aneks i da će se videti šta je predlog kosovske strane za francusko-nemački plan.

Prema rečima Bisljimija, u trenutku kada se strane dogovore o aneksu, onda EU preuzima procedure potpisivanja ili finalizacije.

Biće ceremonije, velike su šanse da će svi premijeri 27 država EU učestvovati na ceremoniji, kako bi se povećala politička posvećenost Evropske unije, koja stoji iza ovog dokumenta. Ovo je ideja ili plan, to treba da dogovori gospodin Borelj, kazao je Bisljimi.

Nema potpune normalizacije bez uzajamnog priznavanja, za nas bi bilo optimalno rešenje da se normalizacija dogodi što pre kako bi i građani Kosova i građani regiona, ali i sama EU bili krajnji korisnici normalizacije odnosa Kosova i Srbije, rekao je Bisljimi.

Nažalost, dodao je on, postoji samo jedna strana koja misli da može imati koristi od održavanja tenzija, a ne normalizacije, to je Srbija.

Bisljimi smatra da Srpske pravoslavne crkve na Kosovu nije ugrožena i tvrdi da su "zajedničko nasleđe" štitili i Albanci, prenosi Kossev.

Mi imamo veoma bogato nasleđe na Kosovu, smatramo da nije ugroženo ni nasleđe Srpske pravoslavne crkve, zapravo su ih istorijski štitili Albanci, to je zajedničko nasleđe. Možemo da razgovaramo na osnovu Okvira Saveta Evrope, rekao je Bisljimi. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: