Lajčak u Prištini i Beogradu

15:52 07. 03. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BRISEL - Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak posetiće Prištinu krajem ove nedelje, a nakon toga i Beograd, izjavio je danas portparol EU Peter Stano.

Stano je precizirao da će Lajčak boraviti u Prištini 9. i 10. marta, a u Beogradu će biti 13. i 14. marta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Cilj posete je da sa sagovornicima razmotri modalitete primene dogovora o putu ka normalizaciji Kosova i Srbije i to će biti uključeno u pripreme za predstojeći sastanak na visokom nivou kasnije ovog meseca", izjavio je Stano.

Naredni sastanak lidera je zakazan za 18. mart u Ohridu, gde Brisel očekuje da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti usaglase oko takozvanog aneksa predloga, koji obuhvata elemente i vremenski okvir primene dogovorenog predloga.

Lideri Kosova i Srbije su se sastali 27. februara u Briselu i tada su odobrili evropski predlog, koji se od tada naziva "Dogovor o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije".

U više navrata je, međutim, rečeno da lideri treba da se slože i o njegovoj primeni, kako bi dogovor postao formalno prihvaćen i zakonski obavezujući.

U Briselu smatraju da bi bez aneksa o implementaciji, koji se smatra integralnim delom dogovora, evropski predlog predstavljao samo "političku deklaraciju, bez ikakve pravne ili političke obaveze za dve strane".

Evropska unija planira da u slučaju dogovora i oko implementacije dođe do potpisivanja oba "neodvojiva" dela koja čine isti dokument. (kraj) is/dj

Share: