Normalizacija, ne kapitulacija

19:57 14. 03. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas Radio-televiziji Srbije da evropski predlog govori o normalizaciji odnosa, a ne o kapitulaciji.

"Verujem da je naš predlog fer i da je koristan za Srbiju i za region i ja nisam tu da menjamo istoriju, nego budućnost", kazao je Lajčak.

Evropski posrednik je rekao da "deset godina nije ispunjen dogovor o Zajednici srpskih opština, ali da će ovog puta biti" i dodao da "nećemo imati dogovor bez Zajednice srpskih opština"

On je podsetio da je 27. februara u Briselu dogovoreno da više nema potrebe da se razgovara o tekstu predloga, ali je naglasio da je uslov da se to što je prihvaćeno ostvari dogovor o pravilima – koji je redosled koraka i ko šta i kada treba da uradi.

"Nivo poverenja između dve strane je nizak i obe traže garancije, a to je cilj mojih razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem“, kazao je Lajčak.

On je istakao da se nije odustalo od Briselskog sporazuma, koji je potpisan pre 10 godina.

"Zajednica mora da bude izgrađena onako kako je dogovoreno 2013. i 2015. godine, a 15 modela koje sam izložio u Prištini su tu da pokažu da niko ne treba da se plaši. Normalno je da imamo pravne garancije da se manjinska zajednica oseća bezbedno", rekao je Lajčak.

Na pitanje da li će ZSO imati izvršna ovlašćenja i šta znači kada se kaže da ne žele drugu Republiku Srpsku na Kosovu, Lajčak pojašnjava da ZSO još ne postoji, a šta će ona imati treba da se dogovore Beograd i Prištinom u okviru dijaloga, ali na osnovu onoga što je dogovoreno 2013. i 2015. godine.

"Najviši autoritet EU govori da Zajednica mora da bude uspostavljena, SAD govore da Zajednica mora da bude uspostavljena, što znači da ona mora da se uspostavi i uspostaviće se", poručio je Lajčak.

Upitan da li jedna strana može da prihvati neke tačke iz evropskog predloga, a da neku drugu ne prihvati, Lajčak podvlači da je predlog prihvaćen u celini, ali da je potrebno da se dogovori o implementaciji.

"Ako Priština kaže ne želimo ZSO, a Beograd kaže da ne želi prijem Kosova u UN, onda memamo dogovor, ali ja ne verujem da to može da se desi", pojasnio je Lajčak.

Komentarišući izjavu američkog izaslanika Gabrijela Eskobara, koji je rekao ako ova vlada ne bude htela tražićemo nove partnere, Lajčak kaže da oni ne biraju partnere, ali traže od partnera da ispune sve obaveze iz prethodnih sporazuma.

Istakao je i da Evropska unija ne koristi reč ultimatum, ali da je razgovarano o tome kakve su alternative.

Na pitanje da li normalizacija odnosa znači i priznanje, Lajčak je rekao da "o tome treba da se dogovore Srbija i Kosovo". (kraj) is/bdr

 
Share: