Podsticaj za pet zemalja EU

20:40 23. 03. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

VAŠINGTON - Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da bi primena sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije otvorila put za priznavanje nezavisnosti Kosova pet članica Evropske unije, koje to još nisu učinile.

Taj stav Blinken je izneo tokom pretresa u Odboru za spoljne poslove američkog Senata o budžetu za 2023. godinu, prenosi Glas Amerike.

Odgovarajući na pitanje senatorke iz redova demokrata Džin Šahin o naporima da se Grčka, Španija, Slovačka, Rumunija i Kipar uvere da priznaju nezavisnost Kosova, Blinken je rekao da je to pitanje koje Sjedinjne Države nastavljaju da pokreću.

"Mislim da nas sporazum, ukoliko se sa njim nastavi, izvodi na put priznanja tih zemalja“, ukazao je Blinken tokom pretresa.

On je precizirao da je odluka Srbije da prizna Kosovo druga stvar i da će to potrajati.

"Ukoliko Srbija i Kosovo normalizuju odnose, to bi imalo pozitivan efekat i verujem da će se vremenom doći do toga. Mislim da će pet država koje ne priznaju nezavisnost Kosova činjenica da su Kosovo i Srbija postigli dogovor, pod pretpostavkom da će ga primeniti, to opredeliti ka priznanju“, rekao je američki državni sekretar.

Blinken je ukazao da napredak postignut između Srbije i Kosova daje nadu, posebno nakon susreta u Ohridu, kada je postignuta saglasnost o primeni mape puta u vezi sa normalizacijom odnosa.

"Osim što su se obe zemlje načelno saglasile da to učine, verujem da je važno da to postaje deo obaveza za obe zemlje kako bi postale članice Evropske unije i nadam se da će im to biti podsticaj za sprovođenje“, rekao je Blinken.

Blinken je tokom pretresa ponovio da su Sjedinjene Države uključene u proces između Kosova i Srbije, kojim posreduje Evropska unija.

"Razgovarao sam sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u vezi sa tim i mislim da je ovo pozitivan trenutak“, rekao je američki državni sekretar.

Senatorka Šahin bila je zainteresovana i da li bi i kako Kongres mogao da pomogne u vezi sa tim procesom.

"Verujem da bi značajna pomoć bila ako biste u angažmanima sa predstavncima obe zemlje ukazali na jasnu podršku Kongresa da se ostvari napredak i sprovedu sporazumi, to bi bilo veoma važno“, kazao je Blinken. (kraj) is/bdr

Share: