Pogled u bolju budućnost

11:20 24. 03. 2023. FoNet | Davor Pašalić

BRISEL - Šef Kancelarije za vezu NATO u Beogradu, italijanski general Đampjero Romano izjavio je danas da alijansa i Srbija zajedno gledaju ka boljoj budućnosti.

"Ne zaboravljamo prošlost, ali možemo da idemo napred. Naše dugotrajno partnerstvo zasnovano je na političkom dijalogu i praktičnoj saradnji u brojnim oblastima, uz potpuno poštovanje politike vojne neutralnosti Srbije", poručio je Romano.

Prema njegovim rečima, NATO i Srbija su bliski partneri, koji sarađuju kako bi bili spremniji za vanredne situacije poput poplava i šumskih požara.

Pomažemo Beogradu na reformama bezbednosnih snaga i institucija, obučavamo srpske vojnike za mirovne misije, uložili smo milione evra kako bismo pomogli Srbiji da uništi stotine tona zastarele municije. Imamo dugotrajnu naučnu saradnju sa Srbijom kroz program Nauka za mir i bezbednost i u oblastima kao što su energetska i ekološka sigurnost, borba protiv terorizma i sajber odbrana, naveo je Romano.

On je konstatovao da je NATO posvećen nastavku pružanja podrške stabilnosti širom Zapadnog Balkana, uključujući i kroz misiju Kfora, "koja nastavlja da pruža sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa mandatom zasnovanom na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine".

Danas se obeležava 24. godišnjica početka vazdušnih udara NATO na Srbiju i Crnu Goru. (kraj) vbr/drp/dj

Share: