Bezbednija Evropa i region

14:22 16. 05. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đosep Borelj danas je, na početku sastanka o Mapi puta za Zapadni Balkan protiv ilegalne trgovine oružjem, izrazio saučešće žrtvama nedavnih inicidenata u Srbiji i naglasio da su ti dramatični događaji podsetnik važnosti zajedničkog rada u borbi protiv trgovine oružjem.

Neko može pomisliti da se te stvari ne dešavaju u Evropi, ali da, na nesreću, dešavaju se. A, da bi se to desilo, oni moraju da imaju oružje i zato ova konferencija dobija mnogo više interesovanja i postaje mnogo značajnija, naglasio je Borelj.

Ovakvi dramatični događaji su, kako je naveo, oštar podsetnik na važnost zajedničkog rada u borbi protiv trgovine malokalibarskim oružjem i trgovaca.

Naš rad će učiniti Evropu bezbednijom, a to postaje još važnije u izazovnim vremenima u kojima živimo, rekao je Borelj, prenosi Spoljnopolitčka služba EU.

Kampanja prikupljanja oružja koju je pokrenula Vlada Srbije uz našu podršku, koja se odigrala odmah posle ova dva tragična događaja, pokazuje koliko je vredna i važna naša bezbednosna saradnja u doprinosu bezbednosti naših građana, naglasio je Borelj.

Svi znaju, istakao je on, da nedozvoljena trgovina oružjem predstavlja ozbiljnu pretnju našem miru i stabilnosti.

To je višestruka pretnja koja utiče na stabilnost regiona, država, društava i povećava rizik od terorističkih napada, napomenio je šef evropske diplomatije.

Neće biti bezbedne EU bez stabilnog, jakog i mirnog Zapadnog Balkana, naveo je Borelj i podsetio da je od 2002. godine EU uložila više od 38 miliona evra u aktivnosti kontrole naoružanja u regionu.

Problem je prevelik, suviše dubok, utiče hronično na društva na Zapadnom Balkanu, a mi moramo biti tvrdoglavi i nastaviti da se borimo, da ulažemo i angažujemo se kako bismo im pomogli da to reše, zaključio je Borelj. (kraj) vbr/ivt/bdr

 

Share: