Austrija za region u EU

15:04 16. 05. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Sprovođenje kompleksnih reformi u Srbiji zahteva tri do pet godina ili ceo mandat vlade, što se retko događa jer imamo česte promene ministara i to loše utiče na reformski proces, poručili su čelnici Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u razgovoru sa austrijskom ministarkom Karolinom Edštadler.

U saopštenju sa sastanka u NALED se navodi da glavni cilj u narednim godinama treba da bude ubrzanje procesa pristupanja Evropskoj uniji i kreiranje ambijenta u kojem će prosperirati oni koji plaćaju porez, zapošljavaju ljude i kreiraju bolje uslove za život.

Edštadler je istakla da je Austrija veoma glasni zagovornik brzog pristupanja celog Zapadnog Balkana, ali da trenutak ulaska u EU zavisi od brzine sprovođenja reformi.

Pomozite nam da bismo vam pomogli. Pokažite posvećenost procesu pristupanja i da želite da se zauzmete za evropske vrednosti, bilo da je to pitanje sankcija Rusiji ili napredak dijaloga s Prištinom. Nema brzih procedura i prečica do EU. Na nama je da održimo obećanja, a na vama da zatvarate klastere i poglavlja, naglasila je Edštadler.

Njena poseta NALED realizovana je u saradnji sa austrijskom Mrežom za poslovni razvoj u jugoistočnoj Evropi.

Predstavnici NALED istakli su da bi učešće u pristupnim pregovorima trebalo omogućiti svim zainteresovanim stranama, a posebno privredi koja snosi najveći trošak usaglašavanja domaćih propisa s evropskim direktivama, kao i lokalnim samouprava koje bi trebalo da sprovedu više od 70 odsto regulative EU.

U saopštenju se navodi da su austrijskoj ministarki predstavljene ključne reformske inicijative na kojima je radio NALED, od uvođenja sistema elektronskih građevinskih dozvola i rešavanja imovinskih pitanja na nepokretnostima, preko reforme sezonskog zapošljavanja do sprovođenja Zelene agende i unapređenja upravljanja otpadom.

Predsednik Upravnog odbora NALED Vladislav Cvetković i izvršna direktorka Violeta Jovanović darovali su Edštadler azbuku u zlatovezu s motivima Miroslavljevog jevanđelja, koju su izradile žene okupljene u Etno mreži, dodaje se u saopštenju. (kraj) vbr/ivt/bdr

Share: