Jačanje demokratije u EU

15:06 17. 05. 2023. FoNet | Sofija Vukajlović - Boris Drenča

REJKJAVIK - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je danas da će se Evropska unija pridružiti Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, što je pre moguće, dodavši da se planira donošenje Akta o medijskim slobodama.

Ona je tokom debate na Samitu Saveta Evrope u Rejkjaviku rekla da "demokratija ne može biti podrazumevana i da postoji nazadovanje čak i u zemljama članicama".

"To je razlog što EU pažljivo nadgleda stanje u zemljama članicama, stanje vladavine prava i kod svih zemalja prisutnih ovde. Zbog toga promovišemo nove inicijative za jednakost svih građana, nova pravila u borbi protiv korupcije i prvi put planiramo donošenje Akta o medijskim slobodama“, rekla je ona.

Fon der Lajen je rekla da je ruski napad na Ukrajinu doveo do tačke preloma u stavovima prema EU u mnogim zremlja, od Zapadnog Balkana do Ukrajine, Moldavije i Gruzije.

"Bliže i snažnije stojimo uz saradnju Evropske unije, Saveta Evrope i svake zemlje kandidata. Priča o evropskoj demokratiji nastaviće da se piše u Ukrajini i širom kontinenta“, zaključila je ona.

Predsednik Saveta Evropske unije Šarl Mišel rekao je da je u okviru Evropske unije neophodno raditi na očuvanju sloboda govora i medija, boljoj primeni pravnih okvira i primeni zakona.

Mišel je uveren da je moguće napraviti atmosferu u kojoj se stvaraju pozitivne promene iako situacija na globalnom nivou nije idealna.

Pravni okviri u kojima se krećemo su dobro konstruisani, važno je samo da primenimo njihov puni potencijal da bi dišli do ostvarenja postavljenih ciljeva, kazao je Mišel. (kraj) vbr/sv/bdr

 
Share: