EU vratila fokus na region

13:46 31. 05. 2023. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniju (NKEU) Bojana Selaković izjavila je danas da je Evropska unija (EU) vratila fokus na region Zapadnog Balkana i da je data šansa za ubrzavanje evropskih integracija Srbije, saopštio je NKEU.

Ona je nakon studijske posete predstavnika NKEU Briselu navela da je ta organizacija u svim razgovorima sa evropskim zvaničnicima istakla značaj potrebe da se osiguraju medijske slobode u Srbiji, pre svega kroz jačanje uloge Regulatornog tela za elektronske medije.

Koordinator Radne grupe za političke kriterijume NKEU Srđan Majstorović naveo je da je ključna poruka sagovornika u Briselu bila da su se nakon agresije Rusije na Ukrajinu vrata EU ponovo otvorila za nove članice, ali i da ne deluje da je Srbija uspela da iskoristi taj momenat.

"Nažalost, na više sastanaka je ponovljeno da EU ne vidi da je vlast u Srbiji prepoznala ovaj istorijski trenutak, koji neće dugo trajati, što može imati ozbiljne posledice po nastavak dinamike pristupanja Uniji. Zbog toga je ugled Srbije među članicama i građanima EU dodatno narušen", rekao je Majstorović.

Dodao je da je posebno naglašeno da geopolitički kontekst neće imati uticaj na značaj pitanja funkcionisanja demokratskih institucija i vladavine prava u Srbiji, jer samo uređene demokratije mogu biti kredibilan partner i dobrodošao član zajednice evropskih država. (kraj) is/bdb

Share: