Podižu se kamatne stope u EU

18:27 05. 06. 2023. FoNet | Katarina Tomović

BRISEL - Direktorka Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard rekla je danas da su pritisci na cene i dalje snažni i naglasila da će banka podići kamatne stope dovoljno visoko da smanji inflaciju i zadržaće ih koliko god bude potrebno, prenosi Asošiejted pres.

Evropska centralna banka je od jula prošle godine povećavala kamatne stope najbržim tempom otkako postoji, dok je inflacija dostizala rekordne nivoe.

Iako cene energenata padaju, a cene hrane počinju da se smanjuju, "nema jasnih dokaza da je osnovna inflacija dostigla vrhunac", rekla je Lagard članovima komiteta Evropskog parlamenta za ekonomska i monetarna pitanja u Briselu.

"Naše buduće odluke će obezbediti da referentne stope budu dovedene na nivoe koji su dovoljno restriktivni da bi se postigao blagovremeni povratak inflacije na naš srednjoročni cilj od dva odsto i zadržaćemo ih na tim nivoima koliko god bude potrebno", kazala je ona.

Visoka poskupljenja, naročito hrane i energije, usporila su evropsku ekonomiju jer su potrošači prinuđeni da izdvajaju više novca za osnovne potrebe, a ostaje im manje da troše na druge stvari.

Zbog toga je evropska privreda jedva uspela da izvuče rast od 0,1 odsto u prvom kvartalu ove godine.

Lagard je istakla da više kamatne stope povećavaju troškove zaduživanja i smanjuju bankarske kredite.

"Visoka inflacija opterećuje ljude koji žive u evrozoni", rekla je ona i dodala da je ECB u potpunosti posvećena borbi protiv inflacije i odlučna da ostvari njen povratak na srednjoročni cilj od dva odsto. (kraj) is/kt

Share: