SAD za region u EU do 2030.

11:53 11. 06. 2023. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da bi, kada bi SAD imale veću ulogu u donošenju odluka, do 2030. godine ceo region bio unutar Evropske unije.

Pretpostavljam da će do 2030. godine sve zemlje regiona biti na dobrom putu da ispune uslove za punopravno članstvo u EU, preći dug put da smanje korupciju, otvore mogućnosti da mladi ljudi imaju dugoročnu ekonomsku budućnost u regionu, rekao je Eskobar u intervjuu koji je danas objavljen na portalu Instituta za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope (ipese.rs).

Eskobar je dodao da vidi "veoma pozitivnu budućnost za Srbiju i region u celini".

Kosovski premijer Aljbin Kurti je partner SAD, ali je "ponekad težak partner", naveo je Eskobar.

Prema njegovim rečima, Kosovo je partner i Srbija je partner, a SAD žele da pronađu način i obostrano prihvatljiv i koristan put, kako bi i jedni i drugi mogli da budu deo EU.

Govoreći o situaciji na Kosovu, Eskobar je izjavio da su posle potpisivanja sporazuma u Ohridu zapadni partneri bili optimistični i da su se dva meseca posle toga dogodile političke krize koje su bile predvidive i mogle su se izbeći.

Moramo da pronađemo način da deeskaliramo situaciju i odmah se vratimo fokusu na sprovođenje Ohridskog sporazuma. Za Srbiju to znači da prekine blokiranja evropskih i međunarodnih integracija Kosova, a za Prištinu početak procesa implementacije Zajednice srpskih opština, rekao je Eskobar. (kraj) drp/and/mk

Share: