Tenzije i dalje rastu

08:34 12. 06. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak objavio je na Fejsbuku da, zajedno sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom, nastavlja sa naporima da se omogući i podrži održivo političko rešenje, iako posle njihove posete regionu, uprkos nekim pozitivnim signalima, "tenzije i dalje rastu".

Lajčak je podsetio da je sa Eskobarom putovao u Prištinu i Beograd sa ciljem da se pozabave napetom situacijom na severu Kosova i istraže "potencijal za političko rešenje".

"Na Kosovu smo se sastali sa najvišim rukovodstvom, uključujući predsednicu Vjosu Osmani, premijera Aljbina Kurtija i prvog zamenika premijera Besnika Bisljimija. Naša diskusija je bila duga", naveo je on. 

"Preneli smo našu zabrinutost zbog situacije na severu i istakli potrebu za hitnom deeskalacijom. Ponovili smo šta su i EU i SAD tražile od strana da urade kada pozivaju na političko rešenje: hitnu deeskalaciju, prevremene izbore uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu o normalizaciji", naglasio je Lajčak.

Lajčak je preneo da se razgovaralo i sa opozicionim liderima kosovskih Albanaca, objašnjavajući posledice trenutne krize i štetu koju ona nanosi međunarodnom ugledu Kosova.

"Zamolili smo ih za podršku političkom rešenju za smirivanje tenzija", predočio je Lajčak.

"Kako se nijedno rešenje ne može postići bez uključivanja pogođenog stanovništva, Eskobar i ja smo se sastali i sa predstavnicima Srpske liste i civilnog društva, da bismo čuli od njih i objasnili zašto je važno da kosovski Srbi učestvuju na novim izborima", naglasio je evropski diplomata.

Prenoseći utiske iz Beograda, Lajčak je rekao da su Eskobar i on imali "podjednako duge, ali i nimalo lake razgovore sa predsednikom Aleksandrom Vučićem".

"Objasnili smo mu kako treba da doprinese izlasku iz sadašnje krize i pozabavili smo se složenom situacijom Srba na Kosovu. Posebno smo istakli da, iako svi građani imaju pravo na miran protest, nasilje nikada nije prihvatljivo i ne može biti nekažnjivosti", predočio je Lajčak.

"Eskobar i ja smo se nadali višem rezultatu naše misije, ali nažalost, uprkos nekim pozitivnim signalima, tenzije i dalje rastu. Posle kratkog zaustavljanja na Godišnjem sastanku Evropskog saveta za spoljne odnose u Stokholmu, gde sam imao priliku da razgovaram sa brojnim ljudima iz Evrope i SAD, sada sam se vratio u Brisel da informišem EU i države članice o mojim nalazima i narednim koracima", naveo je Lajčak. (kraj) vbr/ivt/dj

Share: