Stanovi za 25 porodica

18:12 13. 06. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

SVILAJNAC - Program "Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji"’ obezbedio je u Svilajncu kompletno nameštene i opremljene stanove za 25 porodica koje pripadaju najosetljivijim društvenim grupama, čiji su im ključevi danas uručeni.

Ključeve novih stanova uručili su predsednik Opštine Svilajnac Predrag Milanović, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, šefica prvog odseka opreacija u Delegaciji EU u Srbiji Elvira Angulo Rodrigez, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić i direktor programa u Kancelariji Ujedinjenih nacija za projektne usluge Marko Vujačić.

Danas će ova deca dobiti dobar prostor za život i učenje, da žive ravnopravno kao njihovi drugari u Svilajncu, rekao je Milanović, koji je zahvalio EU.

Elvira Angulo Rodrigez naglasila je da je današnji događaj opipljivi rezultat podrške EU socijalnoj inkluziji.

Promovišemo jednakost, solidarnost, toleranciju i inkluziju - ukratko, pravo na pristojan život, rekla je Angulo Rodrigez.

Ona je dodala da je EU samo u proteklih pet godina donirala i uložila više od 115 miliona evra u poboljšanje životnog standarda najosetljivijeg stanovništva.

Vujačić je naglsaio da UNOPS u Srbiji radi 23 godine i u tom periodu je, uz podršku donatora, a posebno EU, u saradnji sa Vladom Srbije sproveo gotovo 1.500 projekata sličnih ovom u Svilajncu.

U saopštenju se dodaje da je EU za program "Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji" opredelila 27 miliona evra i on se, pored Svilajnca, sprovodi u još 18 gradova i opština u Srbiji.

U okviru tog programa, 381 porodica dobija krov nad glavom i podršku u aktivnoj inkluziji. (kraj) is/ivt/mk

Share: