Crna Gora i proširenje EU

17:02 18. 06. 2023. FoNet | Katarina Tomović

PODGORICA - Crnogorski premijer Dritan Abazović ocenio je da je Crna Gora idealna država da oživi proces proširenja Evropske unije (EU) i da može u naredne četiri godine da ispuni sve obaveze, prenosi danas Radio-televizija Crne Gore.

"Verujemo da u narednom mandatu do 2027. godine možemo da završimo sve naše obaveze. Naravno, politička je odluka da li će nekoga prihvatiti ili ne, a ali sve što je do nas verujemo da možemo da završimo u periodu možda i kraćem od četiri godine", rekao je Abazović za Glas Amerike na makedonskom.

U intervjuu datom tokom Prespa foruma, koji je održan u Strugi, on je ocenio je da je neodlučnost EU ponekad demotivišuća za region i dodao da se nada da će se stvari promeniti u narednom periodu.

"Ako postoji zemlja koja je idealna, koja nema problema sa susedima, nema veliku ekonomiju, pa da to neko vidi kao konkurenciju, nema veliku populaciju, to je Crna Gora i mislim da bi EU konačno trebalo da povuče potez", kazao je Abazović.

Na pitanje kako ocenjuje trenutnu bezbednosnu situaciju na Zapadnom Balkanu, s obzirom na spor Srbije i Kosova, crnogorski premijer je rekao da je Prespa forum iskoristio za sastanke sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i da se nada da sve ide ka deeskalaciji situacije.

"Samo jedna poruka je važna, a to je da dijalog mena alternativu. Kako god da bude, na kraju ćemo morati da sednemo za sto, odnosno stranke će morati da sednu za sto i pronađu nešto održivo i konačno", rekao je on.

Istakao je da nasilje nije prihvatljivo u 21. veku i da poziva sve da se uzdrže od teških reči i nekih stvari koje bi mogle sve unazaditi u tom procesu. (kraj) is/kt/bdr

Share: