Svest o zahtevima građana

17:47 21. 06. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BRISEL - Skupština Srbije mora da ostane forum gde se ozbiljno i sa poštovanjem raspravlja o problemima sa kojima se zemlja suočava, kao i o željenom članstvu u Evropskoj uniji, saopštila je danas

Nakon završenog 15. zasedanja POSP-a, Moreti je navela da Evropski parlament žali što susret nije završen usvajanjem deklaracije, što je do sada bila praksa tokom sastanaka poslanika Skupštine Srbije i Evropskog parlamenta, prenosi Juropijen Vestern Balkans.

Ona je navela da su ljudi širom Srbije, ali i u EU, duboko potreseni strašnim događajima koji su 3. i 4. maja doveli do gubitka mnogih nevinih života i da mnogi građani od tada izražavaju zabrinutost zbog nivoa nasilja u srpskom društvu.

Oni su zabrinuti zbog pogoršavanja diskursa u javnosti i u Parlamentu i do sada je održano sedam protestnih merševa. Ključno je da se svi ponašaju odgovorno, kako bi građani nastavili da izražavaju svoje mišljenje mirno, bezbedno i bez straha. Računamo na policiju i vlasti da će ispuniti svoje dužnosti i osigurati bezbedan prostor za proteste, rekla je Moreti.

Dodala je da je Evropski parlament svestan zahteva građana i da je konstatovano da su neki od njih obrađeni i u rezoluciji o Srbiji, koju je Evropski parlament usvojio 10. maja ove godine.

U saopštenju se navodi da Skupština Srbije mora da ostane "forum gde se ozbiljno i sa poštovanjem raspravlja o problemima sa kojima se zemlja suočava“, kao i o željenom putu ka članstvu u EU.

Kvalitet debate se, nažalost, u poslednje vreme sve više pogoršava i to je zabrinjavajući razvoj događaja, a posebna odgovornost leži na političkim akterima u zemlji. Pozivamo sve da odgovore trenutnim izazovima, da se ponašaju na civilizovan način, uzdrže se od govora mržnje i sa poštovanjem se odnose prema onima koji imaju drugačije mišljenje, kazala je Moreti.

Ona je ukazala da je Evropski parlament duboko zabrinut zbog situacije sa slobodom medija u Srbiji i pozvala sve medije da se ponašaju odgovorno i objektivno i da poštuju profesionalne novinarske standarde i etiku.

Istakla je da je Evropski parlament duboko zabrinut i za stanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i zbog najnovijih dešavanja na Kosovu, i ponovio je poziv da se svi incidenti propisno istraže i da ne prođu nekažnjeno. 

Evropski parlament veoma pažljivo prati situaciju i pozivamo sve ključne strane da učine sve što je potrebno za deeskalaciju tenzija, rekla je Moreti.

U njenom saopštenju se ponavlja stav Evropskog parlamenta, iskazan u rezoluciji o Srbiji, da "pregovori o pristupanju sa Srbijom treba da napreduju samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i ostvari značajan napredak u reformama vezanim sa EU“. (kraj) is/bdr

Share: