Novi paket sankcija Rusiji

22:26 21. 06. 2023. FoNet | Ivica Strnčević

BRISEL - Evropska unija danas je usaglasila 11. paket sankcija Rusiji, saopštilo je švedsko predsedništvo Saveta EU, čime je prvi put omogućeno da se kazne treće zemlje koje pomažu Moskvi da izbegne trgovinska ograničenja.

Nakon usvajanja 10 paketa sankcija, EU je sada osmislila novi mehanizam: ako treće zemlje, na primer u Centralnoj Aziji, ne ispoštuju zapadne sankcije ili ne mogu da objasne nagli porast trgovine zabranjenom robom, mogli bi da se suoče sa kaznom EU, prenosi Politiko.

Članice EU se prepiru oko tog paketa od sredine maja, a svađa je pretila da zaseni samit lidera sledeće nedelje. Nekoliko zemalja, uključujući i Nemačku, zabrinuto je da bi takav mehanizam mogao da nanese štetu diplomatskim odnosima sa nekim državama, pa čak i da ih odvede u naručje Rusije i Kine.

U različitim verzijama teksta, u koje je Politiko imao uvid, Evropska komisija je uključila više zaštitnih mera, nudeći uveravanja Berlinu i drugim sumnjičavim državama da se to neće desiti.

U jednom od dokumenata koji je diplomatama podeljen uoči današnjeg sastanka, u koji je Politiko takođe imao uvid, bio je dodatni nacrt izjave kojom se utvrđuju procedure za sankcionisanje trećih zemalja.

Drugi predmet spora bila je ukrajinska lista privatnih kompanija koje Kijev naziva "sponzorima rata“, a koja uključuje niz evropskih firmi, što je dovelo do protesta Grčke i Mađarske.

U poslednjem predlogu 11. paketa sankcija, koji je podeljen članicama EU pre današnjegh sastanka, nije bilo velikih izmena kada je u pitanju taj spisak.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je današnji politički sporazum, rekavši da će novi paket sankcija "zadati još jedan udarac Putinovoj ratnoj mašini pooštrenim izvoznim ograničenjima i kažnjavanjem onih koji podržavaju Kremlj“. (Kraj) is/bdr

 

Share: